Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 26-09-2022
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu; konuya ilişkin yaptığı açıklamada, özel yetenekli öğrencilerin, doğuştan sahip oldukları olağanüstü potansiyellerini geliştirerek, kapasitelerini en iyi şekilde ortaya koyabilmelerini sağlamanın, ülkenin bugünü ve geleceği açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.
Bakanımız Sayın Mahmut Özer’in talimatıyla özel yetenekli öğrencilere farklılaştırılmış eğitimlerin verildiği bilim ve sanat merkezlerine (BİLSEM) erişimi artırmak için yapılan çalışmalar sonunda, 81 ilde 184 olan BİLSEM sayısının bu ay itibarıyla 374’e çıkarıldığını aktaran Numanoğlu, BİLSEM’lerde 68 bin 918 genel yetenek, 7 bin 684 müzik ve 9 bin 834 görsel sanatlar olmak üzere toplam 86 bin 436 tanılanmış öğrencinin bulunduğunu bildirdi.
Özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesi için altyapı ve imkanları sürekli iyileştirdiklerini belirten Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, öğrencilerin özellikle patent, faydalı model, tasarım ve marka tesciline yönelik ürün geliştirme çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi.
Fikri mülkiyet konusunda da başarılı çalışmaların devam ettiğini anlatan Numanoğlu, “2022’de199 patent, 802 faydalı model, 1208 tasarım ve 41 marka olmak üzere 2657 ürün tescil başvurusunda bulunuldu ve 500 tanesi tescil edildi.” bilgisini paylaştı.
Ülke genelinde 12 bin 720 destek eğitim odası
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu; BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilere, kendi okullarında, akranlarından ayrılmadan destek eğitim odalarında da destek verdiklerini, bu kapsamda Türkiye genelinde toplam 12 bin 720 destek eğitim odası açıldığını aktardı.
Özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarabilmelerini sağlamak amacıyla farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş etkinliklerin önemine işaret eden Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, bu amaçla destek eğitim odası etkinlik kitapları hazırladıklarını kaydetti.
Destek eğitim odası etkinlik kitapları için, ilkokul 2’nci sınıftan, ortaokul 8’inci sınıfa kadar temel branşların dikkate alındığını anlatan Numanoğlu, bu kapsamda ilkokulda Türkçe, matematik, hayat bilgisi, sosyal bilgiler ve fen bilgisi olmak üzere beş, ortaokulda ise Türkçe, matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler olmak üzere dört kitap hazırladıklarını dile getirdi.
Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu; etkinlik kitaplarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Özel yetenekliler alanında çalışan öğretmen ve akademisyenlerin özverili çalışmaları sonucunda hazırlanan kitaplarda, ilkokul kademesi için 180, ortaokul kademesi için 180 olmak üzere toplam 360 etkinlik yer alıyor. Öğrencilerin örgün eğitimde devam ettikleri sınıf düzeyi kazanımları zenginleştirilerek oluşturulan etkinlikler, soru sorma, sorgulama, derinleşme ve fikir üretme akışında hazırlandı. Farklı disiplinlerden yararlanılarak hazırlanan etkinliklerle disiplinler arası etkileşim de sağlanmaya çalışıldı. Öğretmenler, destek eğitim odalarında öğrenim gören özel yetenekli öğrencilerin bireysel özelliklerine göre etkinliğin içeriğini, öğrenme-öğretme sürecini ve ürünlerini çeşitlendirerek ihtiyaç duyulan uyarlamalarla bireyselleştirebilecek.
Dolayısıyla etkinlikler, öğretmenlere, doğrudan kullanılabilme olanağı sağlanmasının yanında öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda etkinliklerin nasıl zenginleştirilebileceğine ilişkin de yol haritası sunuyor.”
Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, öğrencilerin potansiyellerini gerçekleştirmelerinde, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin ve materyal desteğinin de önemli olduğunu vurguladı. Bu nedenle destek eğitim odalarında görev alacak öğretmenlere yönelik yeni hedefler belirlediklerini aktaran Numanoğlu, özel yetenekli öğrencilerin temel özellikleri, eğitim ihtiyaçları ve eğitsel düzenlemeleri gibi konular hakkında destek olmak amacıyla Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile mesleki gelişim eğitimleri planladıklarını ifade etti.
Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, destek eğitim odalarında kullanılması amacıyla özel yetenekli öğrencilere yönelik materyal setlerinin ulaştırılması için hazırlıkların devam ettiğini belirtti.
3. ve 4. Sınıflar Fen Bilimleri Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
5, 6 ve 7. Sınıflar Fen Bilimleri Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız
2. ve 3. Sınıflar Hayat Bilgisi Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
2, 3 ve 4. Sınıflar Matematik Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
5, 6 ve 7. Sınıflar Matematik Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
5, 6 ve 7. Sınıflar Sosyal Bilgiler Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
2, 3 ve 4. Sınıflar Türkçe Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
5, 6 ve 7. Sınıflar Türkçe Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 05-04-2022
Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) eğitim alan özel yetenekli öğrencilerin potansiyellerini en üst düzeyde ortaya çıkarabilmelerini sağlamak amacıyla destek materyalleri üretilmeye devam ediyor.
Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 28-03-2022
İşitme engelli öğrencilere yönelik dijital bir eğitim platformu kuruldu. Platformun “orgm.meb.gov.tr/icdep” adresinde erişime açıldığını duyuran Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, platformda zenginleştirilmiş ve etkileşimli işaret dili anlatımlı kitap ve animasyonların da aralarında bulunduğu zengin bir içeriğin yer aldığını ifade etti.
Millî Eğitim Bakanlığı, özel eğitim öğrencilerinin anaokullarına erişimini artırmak amacıyla 2019’da, ülke genelinde 28 ilde bulunan özel eğitim anaokulunu 81 ile yaygınlaştırarak sayıyı 52’den 135’e çıkardı. Bakanlık, bu yıl sonunda özel eğitim anaokulu sayısını 300’e çıkarmayı hedefliyor.

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 18-02-2022
Milli Eğitim Bakanlığınca, Kovid-19 salgınının devam ettiği süre dahilinde, kronik rahatsızlığını sağlık kurulu raporuyla belgelendiren öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, velilerinin yazılı talebi dikkate alınarak okula devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak.
Meb Özel Eğitim kaynak destek paketinde yer alan kitapçıklar:
Özel Eğitim Yardımcı Kaynaklar İçin TIKLAYINIZ
Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 17-09-2020
21 Eylül’de anaokulu ve ilkokul 1. sınıf düzeyindeki özel gereksinimli öğrenciler için yüz yüze eğitimde ilk ders zili çalıyor.
Salgın sürecinde evde geçen günlerde “Özelim Eğitimdeyim” adlı mobil uygulama ve e-kütüphane ile “özel” öğrencileri ve ailelerini birbirinden farklı içeriklerle buluşturan Millî Eğitim Bakanlığı, şimdi de okuma yazma sürecini eğlenceli hâle getirerek kolaylaştıracak bir set hazırladı. “Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” adlı set, hem mobil uygulamada hem de “orgm.meb.gov.tr” adresindeki elektronik kütüphanenin ilk rafında yerini aldı.
Okuma yazma sürecindeki özel gereksinimli öğrencileri yakın ilgi ve özel materyallerle desteklemek için yeni kaynaklar sunduklarını belirten Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 6 kitaptan oluşan “Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” setinin öğretmenler için hazırlanan özel kılavuzuyla birlikte öğrencilerin yüz yüze eğitim sürecini büyük ölçüde kolaylaştıracağına dikkat çekti.
“Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” setlerinin, özel eğitim sınıflarına ulaştırılmak üzere 81 ile gönderildiğini belirten Bakan Selçuk, ailelerin bu sete “Özelim Eğitimdeyim” mobil uygulamasından ve “orgm.meb.gov.tr” adresindeki elektronik kütüphaneden rahatlıkla ulaşabileceğini söyledi.
Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum Okuma Yazma Seti, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin okuma yazma alanındaki el göz koordinasyonunu güçlendirme, görsel ve işitsel algı becerilerini geliştirme, okuduğunu/dinlediğini anlama, söyleneni yazma, bakarak yazma ve akıcı okumalarını sağlamak amacıyla hazırlandı.
Setle ayrıca, öğrencilerin “okuduğu cümle-metin ile ilgili soruları cevaplama, cümlede eksik bırakılan bölümleri doğru şekilde tamamlama, ses- hece-harf- sözcük- cümle ve metin bilgisi kazanma ve okuduklarına ilişkin yorum yapma” gibi birçok alanda yaşadıkları güçlükleri gidermeleri amaçlanıyor.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” setine öğretmen, öğrenci ve velilerimiz, dijital olarak http://orgm.meb.gov.tr/ekutuphane/anasayfa/derskitaplari/ internet adresinden ve ÖzelimEgitimdeyim mobil uygulamasından da ulaşılabilecekler.
Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 26-04-2020
Özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden tüm öğrenciler ve velileri için geliştirilen eğitim içerik ve etkinleri, “Özelim Eğitimdeyim” adlı mobil uygulamada toplandı. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uygulamanın uzaktan eğitim sürecindeki rolüne dikkat çekerek, “Her bir çocuğumuzun eğitimi önemli bizim için. Özel çocuklarımızın farklı ihtiyaçları var. Onların ailelerine, öğretmenlere destek için ‘Özelim Eğitimdeyim’ mobil uygulamamızda çok çeşitli içerikler hazırladık. Vakit kaybetmeden iyi bir ekip ve dinamik bir yapı kurduk. Gün gün gelişecek, artacak bir içerikten söz ediyoruz. Uygulamanın artık çocuklarımız ve aileleriyle buluşacak olmasından mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.
Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 15-04-2020
İlkokul ve otaokul düzeyindeki kaynaştırma öğrencilerine yönelik Türkçe, matematik ve hayat bilgisi derslerine ait 30 yeni ders anlatım videosu hazırlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, derslerin 17 Nisan’da TRT EBA TV’de yayınlanmaya başlanacağını duyurdu.