Özel Yetenekli Öğrenciler İçin 19 Alanda Yardımcı Ders Materyalleri

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 05-04-2022

Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) eğitim alan özel yetenekli öğrencilerin potansiyellerini en üst düzeyde ortaya çıkarabilmelerini sağlamak amacıyla destek materyalleri üretilmeye devam ediyor.

Özel yetenekli öğrencilerin kariyer planlaması, duygu gelişimi ve öz düzenlemelerine yönelik desteklerin ardından derslerine yardımcı olacak kaynaklar hazırlandı.
Yardımcı ders materyalleri, BİLSEM’lerde eğitim alan her kademedeki öğrenciye yönelik farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş program etkinliklerinden oluşuyor.
Bu kapsamda BİLSEM öğrencileri için  “fizik, kimya, biyoloji, fen bilimleri, ilköğretim matematik, lise matematik, felsefe, coğrafya, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, müzik, görsel sanatlar, ingilizce, sosyal bilimler, rehberlik, sınıf öğretmenliği, bilişim teknolojileri ve teknoloji tasarım” olmak üzere 19 farklı alanda etkinlik temelli ders materyalleri erişime açıldı.
Türkçe alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Türk Dili ve Edebiyatı alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Fizik alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Kimya alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Biyoloji alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Fen ve Teknoloji alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
İlköğretim Matematik alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Lise Matematik alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Felsefe alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Coğrafya alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Tarih alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Müzik alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Görsel Sanatlar alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
İngilizce alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Sosyal Bilgiler alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Teknoloji ve Tasarım alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Destek Eğitim alanı yardımcı ders materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Duygu Gelişimini Destekleme Psikoeğitim Programı Kitabına ulaşmak için tıklayınız.
Öz Düzenleme Psikoeğitim Programı Kitabına ulaşmak için tıklayınız.

ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU OLMAYAN İL KALMADI

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 24-02-2022

Millî Eğitim Bakanlığı, özel eğitim öğrencilerinin anaokullarına erişimini artırmak amacıyla 2019’da, ülke genelinde 28 ilde bulunan özel eğitim anaokulunu 81 ile yaygınlaştırarak sayıyı 52’den 135’e çıkardı. Bakanlık, bu yıl sonunda özel eğitim anaokulu sayısını 300’e çıkarmayı hedefliyor.

Millî Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitime erişimi 81 ilde yaygınlaştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda okul öncesi 5 yaş grubunda okullaşma oranını, 5 ay gibi kısa bir sürede yüzde 78’den yüzde 90’a çıkartmıştı.
ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU OLMAYAN İL KALMADI
Bakanlık, özel eğitim öğrencileri için de anaokullarını yaygınlaştırmaya başladı. Bu kapsamda, Türkiye genelinde 2019 yılında, 28 ilde 52 özel eğitim anaokulu bulunuyordu. Yeni bir çalışma ile özel eğitim anaokullarını tüm illerde kurma kararı alan MEB, çalışmalarını tamamlayarak 81 ilde özel eğitim anaokulunda hizmet vermeye başladı. Ayrıca illerin durumuna göre özel eğitim anaokulu sayısı da artırıldı.
Bu yıl 165 özel eğitim anaokulu daha açılacak
Bu kapsamda 2021 sonu itibarıyla 81 ilde özel eğitim anaokulu sayısını 112’ye çıkaran Millî Eğitim Bakanlığı, bu yılın ilk iki ayında 23 özel eğitim anaokulu açarak özel eğitim anaokulu sayısını 135’e yükseltti.  Bakanlık, özel eğitim anaokullarına erişimi artırmak için bu yıl, 165 özel eğitim anaokulu daha açacak.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede özel eğitimde sunulan hizmetin kalitesi kadar erişilebilirliğe de önem verdiklerini belirtti.
Bir taraftan verilen hizmetin kalitesini artırırken diğer taraftan bu hizmetlere 81 ilde vatandaşların kolayca erişebilmesini sağladıklarını ifade eden Özer, 28 ilde hizmet veren özel eğitim anaokulu ağını 2021 sonunda 81 ile yaygınlaştırdıklarını ve özel eğitim anaokulu sayısını da 112’ye çıkarttıklarını kaydetti.
“Özel eğitim anaokulu sayısı 300’e çıkarılacak”
Bakan Özer, şu açıklamalarda bulundu: “Daha önce sadece 28 ilde olan özel eğitim anaokullarımız, 53 ilde yeni açtığımız anaokullarıyla artık 81 ilde de hizmet vermeye başladı. 81 ilimizde en az bir anaokulunun hizmet vermesini sağlamış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. 81 ilde özel eğitim anaokulu sayısını 2021 yılı sonunda 112’ye çıkardık. Böylece özel eğitim anaokulu olmayan ilimiz kalmadı. Diğer taraftan özellikle büyükşehirlerimize ağırlık vererek buralardaki özel eğitim anaokulu sayısını artırmaya çalışıyoruz. Bu yıl 188 yeni özel eğitim anaokulunu hizmete almayı hedefliyoruz. Bu hedef kapsamında, yılın ilk iki ayında 23 yeni özel eğitim anaokulunu hizmete açtık. 165 yeni özel eğitim anaokuluyla ilgili tüm planlamalarımızı da tamamladık. Bu anaokullarının yapımıyla, özel eğitim anaokulu sayısında önemli bir artış gerçekleştirerek özel eğitim anaokulu sayısını 300’e yükseltmiş olacağız.”
Kaynak:MEB

Kronik Rahatsızlığı Olanlar İle Özel Eğitim Öğrencileri DevamsızlıktanMuaf Tutulacak

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 18-02-2022

Milli Eğitim Bakanlığınca, Kovid-19 salgınının devam ettiği süre dahilinde, kronik rahatsızlığını sağlık kurulu raporuyla belgelendiren öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, velilerinin yazılı talebi dikkate alınarak okula devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer imzasıyla illere gönderilen yazıda, Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının, tüm kademe ve sınıf seviyelerinde Kovid-19 salgınına karşı alınan kapsamlı tedbirlerle haftada 5 gün yüz yüze olmak kaydıyla devam ettiği hatırlatıldı.
Söz konusu süreçte devamsızlıkla ilgili iş ve işlemlerin ise ilgili yönetmelik hükümlerine göre yürütüldüğüne işaret edilen yazıda, Bakanlığa ulaşan öğrenci ve veli taleplerinden, ilköğretim ve ortaöğretime devam eden kronik rahatsızlığı olan öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin bir kısmının Kovid-19 salgını nedeniyle okula devam konusunda ilgili yönetmeliklerde yer alan hükümler nedeniyle sorun yaşadıklarının anlaşıldığı belirtildi.
Bakanlığın yazısında, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde “İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi durumlarda bu yönetmelikle düzenlenen eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin usul ve esaslar, Bakanlıkça ayrıca belirlenebilir.” hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.
Bu hüküm gereğince, söz konusu öğrencilerin velilerinin yazılı olarak eğitim kurumu yönetimlerine başvurmaları halinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılı ve Kovid-19 salgın hastalığının devam ettiği süre dahilinde Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ve Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan devamsızlıkla ilgili hükümlerinin uygulanmayacağı bilgisine yer verildi.
Bu kapsamda, ilköğretim ve ortaöğretime devam eden, kronik rahatsızlığı olan ve bunu sağlık kuruluşlarından aldıkları sağlık kurulu raporuyla belgelendiren öğrenciler ile her tür ve kademede eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için velilerinin yazılı talebi dikkate alınarak ilgili mevzuatta yer alan devamsızlıkla ilgili hükümler uygulanmayacak.
Kaynak:MEB

Meb Özel Eğitim yardımcı kaynaklar

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 08-12-2021

Meb Özel Eğitim kaynak destek paketinde yer alan kitapçıklar:

Özel Eğitim  Yardımcı Kaynaklar  İçin TIKLAYINIZ

“ÖZEL” ÇOCUKLARA ÖZEL İLGİ GÖSTEREN MOBİL UYGULAMA

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 26-04-2020

Özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden tüm öğrenciler ve velileri için geliştirilen eğitim içerik ve etkinleri, “Özelim Eğitimdeyim” adlı mobil uygulamada toplandı. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uygulamanın uzaktan eğitim sürecindeki rolüne dikkat çekerek, “Her bir çocuğumuzun eğitimi önemli bizim için. Özel çocuklarımızın farklı ihtiyaçları var. Onların ailelerine, öğretmenlere destek için ‘Özelim Eğitimdeyim’ mobil uygulamamızda çok çeşitli içerikler hazırladık. Vakit kaybetmeden iyi bir ekip ve dinamik bir yapı kurduk. Gün gün gelişecek, artacak bir içerikten söz ediyoruz. Uygulamanın artık çocuklarımız ve aileleriyle buluşacak olmasından mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.

Millî Eğitim Bakanlığı, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında okullarda eğitime verilen aranın ardından çocuklar ve velilere yönelik psikososyal destek faaliyetlerine özel bir önem veriyor. Bu kapsamda “Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi”, “Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi” ve “Gençlere Yönelik Bilgilendirme” yayımlandı. 81 ilde “Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Bilgilendirme Hattı” çağrı merkezi kurularak Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nde (RAM) görevli özel eğitim ve rehberlik öğretmenleri telefonla öğrenci ve velilere destek olmaya başlamıştı. Bu hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından özel eğitim ihtiyacı olan tüm çocuklara yönelik geliştirilen “Özelim Eğitimdeyim” adlı mobil uygulama hayata geçiriliyor.
“Özelim Eğitimdeyim” mobil uygulamasıyla, özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden; işitme ve görme yetersizliği, hafif, orta veya ağır derecede zihinsel yetersizliği veya otizm spektrum bozukluğu ile öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ve aileleri, geliştirilen tüm özel eğitim içerik ve uygulamalarından ücretsiz yararlanabilecekler. Hizmete giren mobil uygulama bilişsel, okuma-yazma, matematik, hayat bilgisi, günlük yaşam, iletişim becerileri, sosyal beceriler gibi alanlara yönelik eğitim videoları, tüm özel eğitim ders ve yardımcı kaynak kitapları, etkinlik sayfaları ve takvimi, aile bilgilendirme videoları, bu alanlara yönelik interaktif uygulamaları içeriyor.
Mobil uygulamada ayrıca özel yetenekli öğrenciler de akademik, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyecek etkinlik örnekleri, eğitim videoları, ders kitapları, bilimsel yayınlar ve eğlenceli eğitsel oyunlar gibi birçok içeriğe ulaşabilecekler. Öğrenci, veli ve öğretmenlerin ücretsiz olarak erişebilecekleri uygulamada;  “Merhaba”, “Etkinlikler”, “Özel Eğitim”, “Özel Yetenek”, “Rehberlik”, “Okuma Vakti”, “Sizden Gelenler”, “İletişim” ve “Ayarlar” olmak üzere 9 alt başlık bulunuyor.
“Her bir çocuğumuzun eğitimi önemli”
Konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk şunları söyledi: “Öğrencilerimizin eğitimlerini uzaktan eğitim yöntemleri ile desteklemeye devam ediyoruz. Kolay bir süreç değil. İlk defa bu kadar büyük bir ölçekte uzaktan eğitim desteği sunuluyor. Uzaktan eğitimde her hafta çeşitliliği ve kaliteyi artırıyoruz. Öğretmenlerimizin uzaktan eğitime katkıları da her geçen gün artıyor. Uzaktan eğitim süreçlerini bu şekilde devam ettirirken diğer taraftan öğrencilerimizin ve velilerimizin bu zorlu süreçte sürekli yanlarında olmak için psikososyal desteklerimiz de birer birer devreye giriyor. Bu kapsamda daha önce Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan öğrencilerimiz, gençlerimiz ve velilerimize yönelik salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için ayrı ayrı kılavuzlar yayımlamıştık. Yayımlanan kılavuzların sahada aktif olarak kullanıldığını görmekten mutluluk duyuyorum. Ayrıca 81 ilde “Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Bilgilendirme Hattı” çağrı merkezi kurarak Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görevli özel eğitim ve rehberlik öğretmenlerimiz telefonla öğrenci ve velilerimize destek oluyorlar. Bugün de ‘Özelim Eğitimdeyim’ adlı uygulamamızı paylaşıyoruz. Her bir çocuğumuzun eğitimi önemli bizim için. Özel çocuklarımızın farklı ihtiyaçları var. Onların ailelerine, öğretmenlere destek için ‘Özelim Eğitimdeyim’ mobil uygulamamızda çok çeşitli içerikler hazırladık. Vakit kaybetmeden iyi bir ekip ve dinamik bir yapı kurduk. Gün gün gelişecek, artacak bir içerikten söz ediyoruz. Uygulamanın çocuklarımız ve aileleriyle buluşuyor olmasından mutluluk duyuyorum.”
Bakan Selçuk, bu süreci koordine eden Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’e, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Nezir Gül, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Özgür Türk ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ettiğini belirterek yeni dijital uygulama çalışmalarının da devam ettirildiğini duyurdu.
Ücretsiz olarak sunulan “Özelim Eğitimdeyim” mobil uygulamasına Android ve IOS işletim sistemli cihazların Google Play Store  ve App Store uygulamalarından erişilebiliyor.
IOS Cihazlar için tıklayınız.
Android Cihazlar için tıklayınız.

EBA TV’DE KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİNE ÖZEL İÇERİK

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 15-04-2020

İlkokul ve otaokul düzeyindeki kaynaştırma öğrencilerine yönelik Türkçe, matematik ve hayat bilgisi derslerine ait 30 yeni ders anlatım videosu hazırlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, derslerin 17 Nisan’da TRT EBA TV’de yayınlanmaya başlanacağını duyurdu.

Normal öğretim programı takip eden kaynaştırma yoluyla öğrenimlerine devam eden ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, “www.eba.gov.tr” ve TRT EBA TV’de oluşturulan içeriklerden faydalanıyor.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce kaynaştırma öğrencilerine yönelik kavram öğretimi, günlük yaşam becerileri ve akademik gelişim alanına ait 19 uygulama, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile Genel Müdürlüğün “orgm.meb.gov.tr” internet sitesi üzerinden kullanıcıların hizmetine sunuldu.
Bakanlık tarafından, “444 0 632″ telefon hattı üzerinden evlerinde özel eğitim ihtiyacı olan çocukları olan velilere, eğitim ve öğretim yöntem ve metodlarıyla alakalı müşavirlik hizmeti de sunuluyor.
“Tüm özel eğitim öğrencilerimiz için içerikler hazırladık”
Millî Eğitim Bakanı Selçuk, yaptığı açıklamada, uzaktan eğitim sürecinde de özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin, eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla gerekli çalışmaları yürüttüklerini belirtti.
Özel eğitim öğrencilerine sunulan eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmayı sürdürdüklerine işaret eden Selçuk, şöyle konuştu: “Tüm özel eğitim öğrencilerimiz için içerikler hazırladık. Aile eğitim uygulama videoları, ders anlatım el becerileri, günlük yaşam beceri videoları olmak üzere 300-400 video hazırladık. 40’a yakın uygulama geliştirildik. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki kaynaştırma öğrencilerine yönelik Türkçe, matematik ve hayat bilgisi derslerine ait 30 ders anlatım videosu hazırladık. Bunlardan ilki, 17 Nisan’da TRT  EBA TV’de yayınlanacak.”
“Etkinlik sayfaları da açılacak”
Kaynaştırma öğrencilerine Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi ve sosyal bilgiler dersleri için de etkinlik sayfaları açılacağını bildiren Selçuk, bu kapsamda, matematik dersi için 800 etkinlik yazıldığını, her ders için tamamlanan ünitelerin EBA’ya yükleneceğini ve Genel Müdürlüğün internet sayfasında yayımlanacağını kaydetti.
Selçuk, “Bu öğrencilerimizin durumları, Özel Öğretim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, tüm okul rehberlik servislerince kullanılmak üzere hazırlanan formlarla takip edilmeye başlanacak. Velilere yönelik özel eğitim aile bilgilendirme videoları EBA, ‘orgm.meb.gov.tr’ ve sosyal paylaşım sitelerinden paylaşılmaya devam edilecek.” bilgisini paylaştı.

Özel yetenekli öğrenci seçim süreci başladı

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 15-11-2016

2016-2017 eğitim öğretim yılında özel yetenekli öğrencilerin eğitim alacağı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) sınavlarına öğrenci yönlendirme süreci bugün başladı.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel yetenekli öğrencilerin eğitiminin Bakanlık tarafından açılan BİLSEM´de yapıldığını anımsattı. Türkiye genelinde 80 ilde 106 merkezde hizmet veren BİLSEM´de ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki yaklaşık 25 bin özel yetenekli öğrencinin eğitim aldığının altını çizen Güngör, özel yetenekli öğrencilerin BİLSEM´in yanı sıra destek eğitim odalarından da yararlanabildiğini aktardı.

Proje ve etkinlik tabanlı eğitim

Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrencilerin, okul dışı saatlerde yetenekleri doğrultusunda proje ve etkinlik tabanlı eğitim aldığını, bu eğitimlerin disiplinler arası ders içerikleriyle sunulduğunu anlatan Güngör, öğrencilerin ilgi alanları ve okul müfredatları göz önünde bulundurularak güzel sanatlar, edebiyat, drama, yazılım, yabancı dil, liderlik, mekatronik, astronomi ve uzay bilimleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji, havacılık, akıl ve zeka oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji, şehir kültürü ve benzeri alanlarla ilişkilendirerek zenginleştirilmiş eğitim programının uygulandığını ifade etti.

Destek eğitim odalarının bireylere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çalışabilecekleri bir ortam oluşturduğunu, bu odalarda program farklılaştırma ve bireyselleştirmeye yönelik zenginleştirme uygulamalarının yapıldığını dile getiren Güngör, 2015-2016 eğitim öğretim yılında bin 492 özel yetenekli öğrencinin destek eğitim odasından faydalandığını söyledi. Destek eğitim odalarının 81 ilde açılarak sayısının artırılması çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Güngör, özel yetenekli öğrencilerin destek eğitim odalarında daha nitelikli eğitim alabilmeleri için farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş eğitim uygulamalarıyla ilgili 550 sınıf ve branş öğretmenine eğitim verildiğini belirtti.

Özel yetenekli öğrencilerin eğitiminin niteliğini arttırmaya yönelik yürütülen çalışmalara değinen Güngör, BİLSEM´in niteliğini arttırma çalışmaları kapsamında akademisyenler ve BİLSEM´de deneyimli öğretmenlerle birlikte yapılmış çalıştaylar sonucunda 19 branşta genel çerçeve planlarının oluşturulduğunu, bu kapsamda etkinlik temelli eğitimin planlarının yapıldığını aktardı. Güngör, BİLSEM´in üniversiteler, bilim merkezleri, müzeler, sanat kurumları, Ar-Ge kuruluşları, TÜBİTAK gibi kurumlarla işbirliğine önem verdiğini dile getirdi.

25 bin özel yetenekli öğrenci eğitim alıyor

Özel yetenekli öğrencilerin tanılanmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Güngör, geçmiş yıllarda BİLSEM´e öğrenci seçiminin sadece 4´üncü sınıf düzeyinde gerçekleştirilirken ilk kez 2014-2015 eğitim-öğretim yılında ilkokul 2, 3 ve 4´üncü sınıf öğrencilerinin genel zihinsel, resim ve müzik yeteneği alanlarında seçme ve tanılama sürecine dahil edildiğini, geçen yıl ise tanılamanın 1, 2, 3 ve 4´üncü sınıf seviyelerinde yapıldığını hatırlattı. İlkokul 1 ve 2´nci sınıfların grup tarama sınavının tablet uygulamasıyla elektronik ortamda gerçekleştirildiğini ifade eden Güngör, 3 ve 4´üncü sınıf düzeyi Grup Tarama Sınavının merkezi uygulandığını söyledi. Yapılan bireysel incelemeler sonucunda genel zihinsel alanda 4 bin 351, görsel sanatlar alanında 2 bin 225, müzik alanında da bin 424 öğrenci olmak üzere toplamda 8 bin öğrencinin BİLSEM´e kayıt hakkı kazandığını bildiren Güngör, yapılan son tanılamayla BİLSEM´de eğitim alan öğrenci sayısının 25 bine ulaştığını kaydetti.

Yeni özel öğrenci tanılama dönemi

Genel Müdür Güngör, 2016-2017 eğitim öğretim yılında sınıf öğretmenlerinin öğrencilerin gözlem formlarını doldurması ve BİLSEM Sınavına yönlendirmesi sürecinin bugün başladığını bildirdi. Ayrıca bu yıl ilk defa 1, 2 ve 3´üncü sınıf öğrencilerinin grup tarama uygulamasının tablet bilgisayar üzerinden gruplar halinde, interaktif sınavla 81 il merkezinde yapılacak şekilde planlandığını kaydeden Güngör, “Grup tarama sınavını geçen öğrencilerimize uluslararası standardizasyonu sağlanmış testler uygulanarak, bireysel incelemeleri yapılacak. Yapılan test sonucunda belirlenen barajın üstünde puan alan bütün çocuklarımız, BİLSEM´de eğitim almaya hak kazanacak.” bilgilerini paylaştı.

BİLSEM´in öğretmen ihtiyacını belirlemek amacıyla norm çalışması gerçekleştirildiğini de aktaran Güngör, “Öğretmen seçme sürecinin ilk aşamasında Bakanlık tarafından belirlenen yüksek lisans, doktora, ulusal ve uluslararası düzeyde projeler ve yayınlar yapmış olmak gibi değerlendirme kriterleri baz alınarak puanlandı. Akabinde başarı sıralamasına giren öğretmenlere yapılan sözlü sınav sonucunda alanlar bazında bin 6 öğretmenin ataması yapıldı.” diye konuştu.

MEB

Engelli Öğrenciler İçin Yeni Programlar Hazırlandı

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 14-04-2016

Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 3, görme engelli öğrenciler için 2 olmak üzere toplam 5 meslek alanına ait modül program, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edildi.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan programla ortaöğretim kademesinde yer alan özel eğitim meslekî eğitim merkezinde bireylere meslekî eğitimin yanı sıra akademik becerilerin kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 10 meslek alanı ve meslekî gelişim alanına ait 4 modül hazırlanarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu. Çalışmaların devamında 5 meslek alanına ait program daha hazırlandı ve 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu.

Yeni programlar gelecek yıl başlıyor

Son olarak “giyim üretim teknolojisi”, “büro yönetimi” ve “bilişim teknolojileri” alanlarına ait hazırlanan programlar 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacak. Böylece hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için toplam 18 meslek alanında eğitim verilecek.

Öte yandan, özel eğitim meslekî eğitim merkezlerinde görme engelli öğrenciler için ilk defa iki meslek alanına ait “el sanatları” ile “yiyecek içecek hizmetleri” programı hazırlandı. Ayrıca hazırlanan “iş eğitimi ve meslek ahlakı” dersi çerçeve programı ile “meslekî gelişim” modülleri de 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacak. Bu alanların uygulamaya konulmasıyla görme engelli öğrencilerin devam ettiği özel eğitim meslekî eğitim merkezlerinde önemli bir ihtiyaca cevap verilmiş olacak.

Hazırlanan programlar, Türkiye´de engelliler adına meslekî eğitim alanında yapılan sistematik ve meslekî yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlayan ilk programlar olması ve ülke genelinde bir standart oluşturması yönüyle, büyük önem taşıyor.

MEB’den öğretmenlere ‘özel eğitim’

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 08-04-2016

MEB’den öğretmenlere ‘özel eğitim’! MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, kaliteli eğitim alabilmelerine yönelik öğretmen ve yöneticilere seminerlerle özel eğitim hakkında bilgiler verilecek.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel eğitim öğrencilerine yardımcı olabilmek amacıyla öğretmen ve yöneticiler için “özel eğitim hizmetleri semineri” verileceğini belirtti.

Seminerlerin 1 Nisan itibarıyla, 81 ilde eş zamanlı başladığını ve 31 Mayıs’ta sona ereceğini belirten Güngör, semineri düzenlemelerindeki temel amacın özel eğitim öğrencilerinin daha kaliteli eğitim almalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Güngör, “Bu eğitimimizin amacı, özel eğitim öğrencilerimizin yani kaynaştırma öğrencilerimizin, özel eğitim ile ilgili okullarda karşılaştıkları sorunları daha iyi anlayabilmek, onlara daha kolay çözümler üretebilmek için sınıf öğretmenlerimizi, okul müdürlerimizi ve müdür yardımcılarımızı özel eğitim konusunda bilgilendirmek. Öğretmenlerimiz gruplar halinde günde 6 saat ders alacaklar ve eğitim iki ay sürecek” dedi.

“81 ilde 200 bin öğretmen katılacak”

Seminere ülke genelinde yaklaşık 200 bin öğretmenin katılmasını planladıklarını belirten Güngör, seminerin öğretmenlerin özel eğitim öğrencilerine nasıl bir eğitim yöntemi uygulayacaklarını ve onlarla nasıl ilişki kuracaklarını öğretmeyi hedeflediğini söyledi.

Türkiye genelinde özel eğitim öğrencilerinin sayısının yaklaşık 300 bin olduğunu anlatan Güngör, “Her sınıfta en fazla 2 özel eğitim öğrencisi var. Öğretmenlerimiz, o öğrencilerimize durumlarına uygun, bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlıyorlar. Bu programın yanında öğrencilere, özel eğitim öğrencilerinin hassasiyet gösterdiği alanlardaki yaklaşım tarzlarını öğretmek, bu seminerin hedeflerinden biri. Bunu sağladığımız zaman, sınıf ve branş öğretmenlerinin diğer öğrencilere olan fayda ve verimliliklerinin, özel eğitim öğrencilerine de yansıyacağını ümit ediyoruz” dedi.

“Seminer uzman personel tarafından verilecek”

Güngör, özel eğitim öğrencisi olan okullara maddi her türlü materyali götürdüklerini ve bu öğrencilerin eğitimi konusunda bilgili olan okul müdürlerinin daha az sorun yaşadığına dikkati çekerek, “Bu okullarda zaman zaman bilgi ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Özel eğitim öğrencileri için okulların lavabolarından, rampalarına kadar bir dizi önlem alınması gerekiyor. Okul yöneticilerinin bu konularda bilgili olması, sorunların yaşanmaması sonucunu getiriyor” diye konuştu.

Güngör, seminerin bakanlığın merkezi düzeyde gerçekleştirdiği, “Bütünleştirme Uygulamaları Eğitici Eğitimine” katılanlar öncelikli olmak üzere, özel eğitim okul ve kurumlarında görev yapan uzman personel aracılığıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

Bilim ve Sanat Merkezleri (3 ve 4. Sınıf) Grup Tarama Sınavı Sonuçları Açıklandı

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 10-03-2016

2016-2017 Eğitim öğretim yılından itibaren Bilim ve Sanat Merkezlerimizde eğitimlerine devam edecek öğrencilere yönelik 14 Şubat 2016 tarihinde merkezi olarak gerçekleşen grup tarama sınavı sonuçlanmıştır.
Bu sınav ile genel zihinsel alanda bireysel incelemeye hak kazanan öğrenciler için taban puanlar Türkiye ortalaması üzerinden yapılmış, 3 ve 4. sınıflar için 270,00  puan olarak belirlenmiştir.

Resim ve müzik alanında bireysel incelemeye hak kazanan öğrenciler, Bilim ve Sanat merkezlerine yerleştirilecek öğrenci sayısının dört katı olarak belirlenmiştir.

 

2016-2017 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri (3 ve 4. Sınıf) Grup Tarama Sınavı Sonuçları için tıklayınız.