Görme Yetersizliği Olan Öğrenciler İçin Sesli KütüphaneOluşturuldu

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 07-11-2022

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, görme yetersizliğinden etkilenmiş öğrencilerin bilgiye erişimlerini kolaylaştırarak onlara fırsat eşitliği sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisi daha ekledi.
Bu kapsamda, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde sesli bir kütüphane oluşturuldu. Ders kitapları, az gören ve total görme yetersizliği olan öğrenciler için iki ayrı formatta hazırlandı. Kitaplar, az gören öğrenciler için flipbook, total görme yetersizliği olan öğrenciler için de sesli kitap olarak tasarlandı.
Sesli kütüphanede şu anda altı 8. sınıf, bir 10. sınıf ve dört 12. sınıf ders kitabı, dijital dergi ve kitapların sayfa çevirme etkisi verilerek hareketli fotoğraflar ile sunulması tekniği olan  flipbook olarak ve sesli kitap olarak öğrencilerin erişimine hazır hale getirildi. İlk etapta toplam 17 ortaokul ve lise ders kitabının yayımlanması planlanırken, bu ay içerisinde eksik olan altı ders kitabının da montajları tamamlanıp öğrencilerin erişimine sunulacak.
Sesli kitaplara https://seslikutuphane.eba.gov.tr/  internet adresinden ulaşılabiliyor.

Özel Yetenekli Öğrenciler İçin Özel Etkinlikler Hazırlandı

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 26-09-2022

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu; konuya ilişkin yaptığı açıklamada, özel yetenekli öğrencilerin, doğuştan sahip oldukları olağanüstü potansiyellerini geliştirerek, kapasitelerini en iyi şekilde ortaya koyabilmelerini sağlamanın, ülkenin bugünü ve geleceği açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.

Bakanımız Sayın Mahmut Özer’in talimatıyla özel yetenekli öğrencilere farklılaştırılmış eğitimlerin verildiği bilim ve sanat merkezlerine (BİLSEM) erişimi artırmak için yapılan çalışmalar sonunda, 81 ilde 184 olan BİLSEM sayısının bu ay itibarıyla 374’e çıkarıldığını aktaran Numanoğlu, BİLSEM’lerde 68 bin 918 genel yetenek, 7 bin 684 müzik ve 9 bin 834 görsel sanatlar olmak üzere toplam 86 bin 436 tanılanmış öğrencinin bulunduğunu bildirdi.

Özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesi için altyapı ve imkanları sürekli iyileştirdiklerini belirten Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, öğrencilerin özellikle patent, faydalı model, tasarım ve marka tesciline yönelik ürün geliştirme çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi.

Fikri mülkiyet konusunda da başarılı çalışmaların devam ettiğini anlatan Numanoğlu, “2022’de199 patent, 802 faydalı model, 1208 tasarım ve 41 marka olmak üzere 2657 ürün tescil başvurusunda bulunuldu ve 500 tanesi tescil edildi.” bilgisini paylaştı.

Ülke genelinde 12 bin 720 destek eğitim odası

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu; BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilere, kendi okullarında, akranlarından ayrılmadan destek eğitim odalarında da destek verdiklerini, bu kapsamda Türkiye genelinde toplam 12 bin 720 destek eğitim odası açıldığını aktardı.

Özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarabilmelerini sağlamak amacıyla farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş etkinliklerin önemine işaret eden Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, bu amaçla destek eğitim odası etkinlik kitapları hazırladıklarını kaydetti.

Destek eğitim odası etkinlik kitapları için, ilkokul 2’nci sınıftan, ortaokul 8’inci sınıfa kadar temel branşların dikkate alındığını anlatan Numanoğlu, bu kapsamda ilkokulda Türkçe, matematik, hayat bilgisi, sosyal bilgiler ve fen bilgisi olmak üzere beş, ortaokulda ise Türkçe, matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler olmak üzere dört kitap hazırladıklarını dile getirdi.

Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu; etkinlik kitaplarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Özel yetenekliler alanında çalışan öğretmen ve akademisyenlerin özverili çalışmaları sonucunda hazırlanan kitaplarda, ilkokul kademesi için 180, ortaokul kademesi için 180 olmak üzere toplam 360 etkinlik yer alıyor. Öğrencilerin örgün eğitimde devam ettikleri sınıf düzeyi kazanımları zenginleştirilerek oluşturulan etkinlikler, soru sorma, sorgulama, derinleşme ve fikir üretme akışında hazırlandı. Farklı disiplinlerden yararlanılarak hazırlanan etkinliklerle disiplinler arası etkileşim de sağlanmaya çalışıldı. Öğretmenler, destek eğitim odalarında öğrenim gören özel yetenekli öğrencilerin bireysel özelliklerine göre etkinliğin içeriğini, öğrenme-öğretme sürecini ve ürünlerini çeşitlendirerek ihtiyaç duyulan uyarlamalarla bireyselleştirebilecek.

Dolayısıyla etkinlikler, öğretmenlere, doğrudan kullanılabilme olanağı sağlanmasının yanında öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda etkinliklerin nasıl zenginleştirilebileceğine ilişkin de yol haritası sunuyor.”

Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, öğrencilerin potansiyellerini gerçekleştirmelerinde, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin ve materyal desteğinin de önemli olduğunu vurguladı. Bu nedenle destek eğitim odalarında görev alacak öğretmenlere yönelik yeni hedefler belirlediklerini aktaran Numanoğlu, özel yetenekli öğrencilerin temel özellikleri, eğitim ihtiyaçları ve eğitsel düzenlemeleri gibi konular hakkında destek olmak amacıyla Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile mesleki gelişim eğitimleri planladıklarını ifade etti.

Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, destek eğitim odalarında kullanılması amacıyla özel yetenekli öğrencilere yönelik materyal setlerinin ulaştırılması için hazırlıkların devam ettiğini belirtti.

3. ve 4. Sınıflar Fen Bilimleri Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

5, 6 ve 7. Sınıflar Fen Bilimleri Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız

2. ve 3. Sınıflar Hayat Bilgisi Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

2, 3 ve 4. Sınıflar Matematik Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

5, 6 ve 7. Sınıflar Matematik Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

5, 6 ve 7. Sınıflar Sosyal Bilgiler Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

2, 3 ve 4. Sınıflar Türkçe Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

5, 6 ve 7. Sınıflar Türkçe Kitabına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN DİJİTAL EĞİTİM PLATFORMU

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 28-03-2022

İşitme engelli öğrencilere yönelik dijital bir eğitim platformu kuruldu. Platformun “orgm.meb.gov.tr/icdep” adresinde erişime açıldığını duyuran Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, platformda zenginleştirilmiş ve etkileşimli işaret dili anlatımlı kitap ve animasyonların da aralarında bulunduğu zengin bir içeriğin yer aldığını ifade etti.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, işitme engelli öğrencilere yönelik başlattıkları yeni bir çalışmaya ilişkin de şu açıklamayı yaptı:
“Hem özel eğitim uygulama okullarında hem de diğer okullarımızda eğitim alan işitme engelli öğrencilerimiz için de ilk defa dijital materyal üretim seferberliği başlattık. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından tüm akademisyen ve uzmanların katılımıyla dijital materyaller üretildi ve kullanıma sunuldu. Bu kapsamda işitme engelli öğrencilere yönelik dijital eğitim platformu ‘orgm.meb.gov.tr/icdep‘ internet adresini kullanıma açtık. Platformda zenginleştirilmiş ve etkileşimli kitaplar, işaret dili anlatımlı kitaplar, animasyonlar, yardımcı kaynakların aralarında bulunduğu zengin içerikli dijital materyalleri kullanıma sunduk. İşitme engelli öğrencilerimizin öğrenmelerini kolaylaştıran destek eğitim materyallerini artık Millî Eğitim Bakanlığı olarak biz üreteceğiz. Bilgiye en hızlı ve en kolay şekilde ulaşılmasını sağlamayı hedefleyen platformda işitme engelli öğrencilere yönelik zengin içerikli dijital eğitim materyalleri sunuldu.”
Yeni dijital platformda neler var?
İşitme engelli öğrenciler ve ailelerine yönelik “orgm.meb.gov.tr/icdep” internet adresinden kullanıma açılan dijital eğitim platformunda Bakanlık tarafından hazırlanan “Özel Sokağın Çocukları” zenginleştirilmiş hikâye kitabı seti etkileşimli hâlde “İnteraktif Akademi” bölümünde kullanıma açıldı.
İşitme engelli öğrenciler için “Okuma Yazma Öğreniyorum” yardımcı kaynak kitabı, etkileşimli olarak platformda yerini aldı.
İşaret dili destekli animasyonlar
Bunların yanında Türk işaret dili sözlüğü kitabı ve işitme engelliler için ders kitapları kütüphane bölümünden ulaşılabilir hâle getirildi. Platformda Z kitaplar ve işitme engelliler için diğer kitaplar, işaret dili destekli animasyonlar ile Özel Eğitim Çocuk dergisi de işaret dili anlatımı ile yer aldı.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce dijital platform için içeriklerin sürekli artırılarak öğrencilere sunulması planlanıyor.

“ÖZEL” GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERE “ÖZEL SET”

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 17-09-2020

21 Eylül’de anaokulu ve ilkokul 1. sınıf düzeyindeki özel gereksinimli öğrenciler için yüz yüze eğitimde ilk ders zili çalıyor.

Salgın sürecinde evde geçen günlerde “Özelim Eğitimdeyim” adlı mobil uygulama ve e-kütüphane ile “özel” öğrencileri ve ailelerini birbirinden farklı içeriklerle buluşturan Millî Eğitim Bakanlığı, şimdi de okuma yazma sürecini eğlenceli hâle getirerek kolaylaştıracak bir set hazırladı. “Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” adlı set, hem mobil uygulamada hem de “orgm.meb.gov.tr” adresindeki elektronik kütüphanenin ilk rafında yerini aldı.

Okuma yazma sürecindeki özel gereksinimli öğrencileri yakın ilgi ve özel materyallerle desteklemek için yeni kaynaklar sunduklarını belirten Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 6 kitaptan oluşan “Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” setinin öğretmenler için hazırlanan özel kılavuzuyla birlikte öğrencilerin yüz yüze eğitim sürecini büyük ölçüde kolaylaştıracağına dikkat çekti.

“Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” setlerinin, özel eğitim sınıflarına ulaştırılmak üzere 81 ile gönderildiğini belirten Bakan Selçuk, ailelerin bu sete “Özelim Eğitimdeyim” mobil uygulamasından ve “orgm.meb.gov.tr” adresindeki elektronik kütüphaneden rahatlıkla ulaşabileceğini söyledi.

Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum Okuma Yazma Seti, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin okuma yazma alanındaki el göz koordinasyonunu güçlendirme, görsel ve işitsel algı becerilerini geliştirme, okuduğunu/dinlediğini anlama, söyleneni yazma, bakarak yazma ve akıcı okumalarını sağlamak amacıyla hazırlandı.

Setle ayrıca, öğrencilerin “okuduğu cümle-metin ile ilgili soruları cevaplama, cümlede eksik bırakılan bölümleri doğru şekilde tamamlama, ses- hece-harf- sözcük- cümle ve metin bilgisi kazanma ve okuduklarına ilişkin yorum yapma” gibi birçok alanda yaşadıkları güçlükleri gidermeleri amaçlanıyor.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” setine öğretmen, öğrenci ve velilerimiz, dijital olarak http://orgm.meb.gov.tr/ekutuphane/anasayfa/derskitaplari/ internet adresinden ve ÖzelimEgitimdeyim mobil uygulamasından da ulaşılabilecekler.

Özel Eğitim Öğrencilerimiz İçin Hazırlanan 5 Yeni Oyun EBA’da !…

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 06-12-2017

Özel Eğitim Öğrencilerimiz İçin Hazırlanan Oyunlar

Öğrenme olayı temelde zihinsel yeteneklere bağlı bir süreç olmakla beraber, bu yeteneklere paralel ya da zamanla kazanılan dikkat ve hatırlama yetenekleri de öğrenmede büyük rol oynar. Zihinsel öğrenme yetersizliği olan çocukların dikkatleri dağınıktır, ayrıca kısa süreli bellekleriyle ilgili problemleri vardır. Bu yüzden kazanımın çok fazla materyalle çeşitlendirilmesi ve pekiştirilmesi gerekir. Özel eğitime yönelik uygulamaların yapılması bu bağlamda öğretmen ve öğrencilere büyük kolaylık sağlayacaktır. Hazırlanan oyunlar, öğrencilerin ilgisini çekecek görsel materyallerle desteklenmiş, zihinsel engelli çocukların en iyi öğrenme yöntemi olan oyunlaştırılarak öğrenme yöntemi seçilmiştir. Az-Çok, Benzer-Farklı, Büyük-Küçük, Tam-Yarım-Çeyrek gibi varlıklar arası ilişkiler konusunda yapılan çalışmalarla yakın çevrelerinde gördükleri eşyalar ve şekiller arasındaki ilişkileri hissetmeleri sağlanmıştır.

Bu oyunlara ek olarak, trafikteki çeşitli taşıtların hangileri olduğunu öğretmek, bu taşıtların her çeşidini görsel materyallerle destekleyip pekiştirmek ve transfer etmek amacıyla trafik ve ilkyardım dersinin kazanımları seçilmiş ve oyunlaştırılarak öğrencilerimize sunulmuştur.

Özel eğitim öğrencilerimiz için hazırlanan oyunlara http://f.eba.gov.tr/uygulama/ozel.html adresinden ulaşabilirsiniz.

MEB Yeni Ders Kitabı Türk İşaret Dil kitabı öğretim materyalinin tanıtımı yaptı

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 10-11-2016

İstanbul Fatih’teki Mimar Sinan İşitme Engelliler İlkokulunda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör kitabın uzun ve meşakkatli bir çalışmanın ardından ortaya çıktığını belirtti. Dünyadaki diğer örnekler üzerinde çalıştıklarına işaret eden Güngör, “Sonuçta kendimize uygun olan ve çok daha kullanışlı eser meydana geldi. Şimdi birinci sınıf öğretmen ve öğrencileri için hazırlanmış olan kitapla huzurlarınızdayız. İkinci ve üçüncü sınıflar için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Yakın bir zamanda onları da hizmete sunacağız.” diye konuştu.

İşaret diliyle eğitim veren okullarda eğitimi daha da zenginleştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Güngör, “Bu, malzeme, materyal ve kitap fukaralığını gidermeye yönelik önemli bir adımdır.” değerlendirmesini yaptı.

Kitabın tamamı görsel öğelerden oluşuyor

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından eğitim aracı olarak kabul edilen ve basımı tamamlanan kitap, 2016-2017 öğretim yılında kullanılmak üzere işitme engelliler ilkokulları ile özel eğitim sınıflarına devam eden öğrenciler ve bu okullarda görev yapan öğretmenlerin kullanımına sunuldu.

Öğretim materyallerinde iletişim dili olarak işaret dili, anlatım biçimi olarak da görsel kompozisyonlar kullanıldı. Materyallerde öğrencinin temel ihtiyaçlarından, günlük yaşamından ve yakın çevresinden yola çıkılarak oluşturulan temaların içeriğine uygun olarak çizgilere yer verildi.

Öğretim materyallerinde yer alan 11 temada 624 sözcük ve sözcüklerin işaret dilindeki gösterimi yer alıyor. Sözcüklerin işaret dilindeki karşılıkları derslerde öğrenildikçe öğrencilerin iletişim sorunlarının azalması ve özgüvenlerinin artması amaçlanıyor.

MEB’den Engellilere Meslek Edindirme Atağı

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 22-04-2016

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü son yıllardaki hamlelerine bir yenisini daha ekliyor. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve projelendirilerek kaynak bulunan çalışma ile engellilerin meslek edinmesine büyük katkı sağlanacak.

Çalışma kapsamında 81 ilde bulunan ve engellilerin eğitim gördüğü özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde bulunan atölyeler yenilenerek standart hale getirilecek. Kısacası Hakkari’deki atölye nasılsa Ankara’daki de aynı olacak. Alınan bilgiye göre yaklaşık 15 bin öğrencinin eğitim gördüğü merkezlerdeki meslek atölyeleri 3 yıl içinde tamamen son teknoloji ile donatılarak, öğrencilerin iş hayatına hazır bir halde mezun olmaları sağlanacak. Ayrıca, proje kapsamında ilkokul, ortaokul ve liselerde bulunan özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odaları için özel materyaller de alınacak.

Özel Okullara “engelli öğrenci kaydı“ Uyarısı

0

Posted by Derya İMAMOĞLU | Posted in Özel Eğitim | Posted on 11-04-2016

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen yazıda, engelli öğrencilerin eğitimlerinin resmi ve özel okullarca karşılanmasının ilgili mevzuatlarla düzenlendiği belirtilerek, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci velilerinin talepleri doğrultusunda özel okul kayıt işlemlerinin titizlikle yürütülmesi istendi.

Yazıda, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin genel ve mesleki eğitim görme haklarından yararlanabilmelerini sağlamaya yönelik usul ve esasların, 1997 tarihli Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlendiğine işaret edildi.

Bakanlığın Teşkilat ve Görevleri Hakkında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname´de “Eğitime erişimi kolaylaştıran, her vatandaşın eğitim fırsat ve imkanlarından eşit derecede yararlanabilmesini teminat altına alan politika ve stratejiler geliştirmek, uygulamak, uygulanmasını izlemek ve koordine etmek” hükmünün yer aldığı vurgulandı.

Ayrıca söz konusu mevzuatta, “kız öğrencilerin, engellilerin ve toplumun özel ilgi bekleyen diğer kesimlerinin eğitime katılımını yaygınlaştıracak politika ve stratejiler geliştirmek, uygulamak ve uygulanmasını koordine etmek” hükmünde tüm bireylerin eğitime erişimlerinin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Özel okullar, engelli öğrenciler için özel araç-gereç ile eğitim vermeli

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden kaynaştırma yoluyla eğitime yönlendirilenlere ilişkin olarak, durumları normal akranlarıyla birlikte eğitim görmeye uygun olan özel eğitim gerektiren bireylerin, eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel okullarda sürdürecekleri hükmünün de yer aldığı aktarıldı. Bu kapsamda, engelli öğrenciler için özel eğitim desteği sağlamak üzere yardımcı dersliklerin oluşturulacağı, özel araç-gereç ile eğitim materyallerinin sağlanacağı ve diğer özel tedbirlerin alınacağının hüküm altına alındığı bilgisine yer verildi.

Yazıda, resmi ve özel okulların kendi çevrelerindeki özel eğitim gerektiren bireylere özel eğitim hizmetleri sağlamakla yükümlü olduğu hükmüne de yer verildiğine dikkat çekildi.

Engelli öğrencilerin özel okullara kayıtta sıkıntı yaşanmaması için 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerinin talepleri doğrultusunda eğitime erişiminin sağlanmasına yönelik yaşanan sorunların giderilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Bu sorunların giderilmesi için ilgili mevzuatın amir hükümleri doğrultusunda okul öncesi eğitim, mecburi ilköğretim ya da ortaöğretim çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin velilerinin talepleri doğrultusunda özel öğretim kurumlarına kaydının yapılarak eğitime erişimlerinin sağlanmasıyla ilgili iş ve işlemlerin titizlikle yürütülmesi istendi.