MEB’den Engellilere Meslek Edindirme Atağı

0

Posted by admin | Posted in Özel Eğitim | Posted on 22-04-2016

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü son yıllardaki hamlelerine bir yenisini daha ekliyor. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve projelendirilerek kaynak bulunan çalışma ile engellilerin meslek edinmesine büyük katkı sağlanacak.

Çalışma kapsamında 81 ilde bulunan ve engellilerin eğitim gördüğü özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde bulunan atölyeler yenilenerek standart hale getirilecek. Kısacası Hakkari’deki atölye nasılsa Ankara’daki de aynı olacak. Alınan bilgiye göre yaklaşık 15 bin öğrencinin eğitim gördüğü merkezlerdeki meslek atölyeleri 3 yıl içinde tamamen son teknoloji ile donatılarak, öğrencilerin iş hayatına hazır bir halde mezun olmaları sağlanacak. Ayrıca, proje kapsamında ilkokul, ortaokul ve liselerde bulunan özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odaları için özel materyaller de alınacak.

Engelli Öğrenciler İçin Yeni Programlar Hazırlandı

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 14-04-2016

Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 3, görme engelli öğrenciler için 2 olmak üzere toplam 5 meslek alanına ait modül program, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edildi.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan programla ortaöğretim kademesinde yer alan özel eğitim meslekî eğitim merkezinde bireylere meslekî eğitimin yanı sıra akademik becerilerin kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 10 meslek alanı ve meslekî gelişim alanına ait 4 modül hazırlanarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu. Çalışmaların devamında 5 meslek alanına ait program daha hazırlandı ve 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu.

Yeni programlar gelecek yıl başlıyor

Son olarak “giyim üretim teknolojisi”, “büro yönetimi” ve “bilişim teknolojileri” alanlarına ait hazırlanan programlar 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacak. Böylece hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için toplam 18 meslek alanında eğitim verilecek.

Öte yandan, özel eğitim meslekî eğitim merkezlerinde görme engelli öğrenciler için ilk defa iki meslek alanına ait “el sanatları” ile “yiyecek içecek hizmetleri” programı hazırlandı. Ayrıca hazırlanan “iş eğitimi ve meslek ahlakı” dersi çerçeve programı ile “meslekî gelişim” modülleri de 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacak. Bu alanların uygulamaya konulmasıyla görme engelli öğrencilerin devam ettiği özel eğitim meslekî eğitim merkezlerinde önemli bir ihtiyaca cevap verilmiş olacak.

Hazırlanan programlar, Türkiye´de engelliler adına meslekî eğitim alanında yapılan sistematik ve meslekî yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlayan ilk programlar olması ve ülke genelinde bir standart oluşturması yönüyle, büyük önem taşıyor.

Özel Okullara “engelli öğrenci kaydı“ Uyarısı

0

Posted by Derya İMAMOĞLU | Posted in Özel Eğitim | Posted on 11-04-2016

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen yazıda, engelli öğrencilerin eğitimlerinin resmi ve özel okullarca karşılanmasının ilgili mevzuatlarla düzenlendiği belirtilerek, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci velilerinin talepleri doğrultusunda özel okul kayıt işlemlerinin titizlikle yürütülmesi istendi.

Yazıda, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin genel ve mesleki eğitim görme haklarından yararlanabilmelerini sağlamaya yönelik usul ve esasların, 1997 tarihli Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlendiğine işaret edildi.

Bakanlığın Teşkilat ve Görevleri Hakkında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname´de “Eğitime erişimi kolaylaştıran, her vatandaşın eğitim fırsat ve imkanlarından eşit derecede yararlanabilmesini teminat altına alan politika ve stratejiler geliştirmek, uygulamak, uygulanmasını izlemek ve koordine etmek” hükmünün yer aldığı vurgulandı.

Ayrıca söz konusu mevzuatta, “kız öğrencilerin, engellilerin ve toplumun özel ilgi bekleyen diğer kesimlerinin eğitime katılımını yaygınlaştıracak politika ve stratejiler geliştirmek, uygulamak ve uygulanmasını koordine etmek” hükmünde tüm bireylerin eğitime erişimlerinin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Özel okullar, engelli öğrenciler için özel araç-gereç ile eğitim vermeli

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden kaynaştırma yoluyla eğitime yönlendirilenlere ilişkin olarak, durumları normal akranlarıyla birlikte eğitim görmeye uygun olan özel eğitim gerektiren bireylerin, eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel okullarda sürdürecekleri hükmünün de yer aldığı aktarıldı. Bu kapsamda, engelli öğrenciler için özel eğitim desteği sağlamak üzere yardımcı dersliklerin oluşturulacağı, özel araç-gereç ile eğitim materyallerinin sağlanacağı ve diğer özel tedbirlerin alınacağının hüküm altına alındığı bilgisine yer verildi.

Yazıda, resmi ve özel okulların kendi çevrelerindeki özel eğitim gerektiren bireylere özel eğitim hizmetleri sağlamakla yükümlü olduğu hükmüne de yer verildiğine dikkat çekildi.

Engelli öğrencilerin özel okullara kayıtta sıkıntı yaşanmaması için 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerinin talepleri doğrultusunda eğitime erişiminin sağlanmasına yönelik yaşanan sorunların giderilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Bu sorunların giderilmesi için ilgili mevzuatın amir hükümleri doğrultusunda okul öncesi eğitim, mecburi ilköğretim ya da ortaöğretim çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin velilerinin talepleri doğrultusunda özel öğretim kurumlarına kaydının yapılarak eğitime erişimlerinin sağlanmasıyla ilgili iş ve işlemlerin titizlikle yürütülmesi istendi.

MEB’den öğretmenlere ‘özel eğitim’

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 08-04-2016

MEB’den öğretmenlere ‘özel eğitim’! MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, kaliteli eğitim alabilmelerine yönelik öğretmen ve yöneticilere seminerlerle özel eğitim hakkında bilgiler verilecek.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel eğitim öğrencilerine yardımcı olabilmek amacıyla öğretmen ve yöneticiler için “özel eğitim hizmetleri semineri” verileceğini belirtti.

Seminerlerin 1 Nisan itibarıyla, 81 ilde eş zamanlı başladığını ve 31 Mayıs’ta sona ereceğini belirten Güngör, semineri düzenlemelerindeki temel amacın özel eğitim öğrencilerinin daha kaliteli eğitim almalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Güngör, “Bu eğitimimizin amacı, özel eğitim öğrencilerimizin yani kaynaştırma öğrencilerimizin, özel eğitim ile ilgili okullarda karşılaştıkları sorunları daha iyi anlayabilmek, onlara daha kolay çözümler üretebilmek için sınıf öğretmenlerimizi, okul müdürlerimizi ve müdür yardımcılarımızı özel eğitim konusunda bilgilendirmek. Öğretmenlerimiz gruplar halinde günde 6 saat ders alacaklar ve eğitim iki ay sürecek” dedi.

“81 ilde 200 bin öğretmen katılacak”

Seminere ülke genelinde yaklaşık 200 bin öğretmenin katılmasını planladıklarını belirten Güngör, seminerin öğretmenlerin özel eğitim öğrencilerine nasıl bir eğitim yöntemi uygulayacaklarını ve onlarla nasıl ilişki kuracaklarını öğretmeyi hedeflediğini söyledi.

Türkiye genelinde özel eğitim öğrencilerinin sayısının yaklaşık 300 bin olduğunu anlatan Güngör, “Her sınıfta en fazla 2 özel eğitim öğrencisi var. Öğretmenlerimiz, o öğrencilerimize durumlarına uygun, bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlıyorlar. Bu programın yanında öğrencilere, özel eğitim öğrencilerinin hassasiyet gösterdiği alanlardaki yaklaşım tarzlarını öğretmek, bu seminerin hedeflerinden biri. Bunu sağladığımız zaman, sınıf ve branş öğretmenlerinin diğer öğrencilere olan fayda ve verimliliklerinin, özel eğitim öğrencilerine de yansıyacağını ümit ediyoruz” dedi.

“Seminer uzman personel tarafından verilecek”

Güngör, özel eğitim öğrencisi olan okullara maddi her türlü materyali götürdüklerini ve bu öğrencilerin eğitimi konusunda bilgili olan okul müdürlerinin daha az sorun yaşadığına dikkati çekerek, “Bu okullarda zaman zaman bilgi ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Özel eğitim öğrencileri için okulların lavabolarından, rampalarına kadar bir dizi önlem alınması gerekiyor. Okul yöneticilerinin bu konularda bilgili olması, sorunların yaşanmaması sonucunu getiriyor” diye konuştu.

Güngör, seminerin bakanlığın merkezi düzeyde gerçekleştirdiği, “Bütünleştirme Uygulamaları Eğitici Eğitimine” katılanlar öncelikli olmak üzere, özel eğitim okul ve kurumlarında görev yapan uzman personel aracılığıyla gerçekleştirileceğini söyledi.