Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE ONARIM (FAKÜLTE)

EA


       Ülkemiz çeşitli tarihsel süreçlere ait çok sayıda taşınır ve taşınmaz kültür varlığına sahiptir. Söz konusu kültür mirasının önemli bir kısmı arkeoloji biliminin faaliyetleri sonucu gün ışığına çıkarılmıştır. Arkeoloji ve Sanat Tarihi açısından incelemeleri tamamlanan kültür varlıklarından taşınır olanlar oluşturulan müzelerde, taşınmazlar ise bulundukları ören yerlerinde meraklıları için teşhire sunulmuştur. Ancak gün geçtikçe, söz konusu tarihi eser ve anıtlar sergilendikleri ortamlarda bozulmalara maruz kalmaktadırlar. Yüz yıllar ve hatta bin yıllarca toprak altındaki stabil koşullara uyum sağlayarak, günümüze koruna gelen bu değerlerimiz, ortaya çıkarıldıkları andan itibaren yeni koşullarına uyum sağlayamamakta ve bu noktada bir yok oluş süreci başlamaktadır. Arkeoloji, Sanat Tarihi gibi alanlardan yetişen uzmanların tek başlarına çaresiz kaldıkları bu olumsuz durum karşısında, en doğru bilimsel müdahalenin yapılmasını sağlayacak uzamanlar yetiştirerek; kültür varlıklarının mevcut bozulma durumlarının değerlendirilmesi, eser analizlerinin yapılması, en ideal saklama ve koruma koşullarının belirlenmesi, özgün eser yapısına ve evrensel etiklere uygun koruma ve onarım malzemelerinin tespiti ve geliştirilmesi, uygulanabilir koruma projelerinin hazırlanması gibi konular Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım programının ana kapsamını oluşturmaktadır.



       Bölümümüz, çalışma alanı gereği el yeteneği ve görme algısına dayalı olarak çoğunlukla uygulamalı derslerle eğitim vermektedir. Bu derslerde çeşitli mekanik ve dijital aletler, kimyasal maddeler ve yardımcı malzemeler kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz bu malzemelerle 2 boyutlu el ve bilgisayar çizimleri, eser temizliği, birleştirme, tamamlama gibi birçok belgeleme, koruma ve onarım yöntemlerini öğrenmektedir. Bununla birlikte bazı dersler, içerik gereği yakın çevredeki tarihi mekânlarda yapılabilmektedir. Öğrencilerimizin uygulamalı derslerden başarılı olabilmeleri için, bütün çalışmalara fiilen katılmaları gerekmektedir.


       Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler ile laboratuarlarda; yerli ve yabancı üniversiteler tarafından yürütülen arkeolojik kazılarda; bağımsız faaliyet gösteren restorasyon firmalarında kadrolu veya sözleşmeli olarak iş imkânı bulabilmektedir.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN         TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc