Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ (FAKÜLTE)

   SAY


       Amaç ve Kapsam

       Acil yardım ve afet yöneticisi insan eliyle veya doğal şekilde meydana gelmiş ve günlük imkanlarla başa çıkılması mümkün olmayan durumlara müdahale edebilmek amacıyla yetiştirilmiş kişi demektir. Ülkemizde deprem, heyelan, sel gibi doğal afetler sıklıkla yaşanmaktadır. Ayrıca alt yapı eksikliği ve standartlaşmadan ortaya çıkmış çevre nedeniyle insan kaynaklı krizler de sıktır.

       Gelişmiş ülkelerde uygulanan tek numarayla tüm acil yardım hizmetlerinin karşılanması” itfaiye teşkilatları tarafından yönetilmektedir. Ülkemizin Avrupa Birliğine girmek için imzalamış olduğu anlaşmalar ile bu doğrultuda hazırladığı uyum yasalarının bir kısmı bu konuyla ilgilidir. Bu hizmeti vermek için donanımlı ve iyi eğitilmiş Acil Yardım Uzmanı ve Afet Yöneticilerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu amaçla nitelikli Acil Yardım Uzmanı, Afet Yöneticisi, İtfaiye Teşkilatı Uzmanı ve yöneticilerine olan ihtiyacın, Acil Yardım ve Afet Yönetimi konusunda eğitim veren 4 yıllık bir lisans programıyla karşılanması temel hedef olarak benimsenmiştir. Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, AAT (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği), Arama-Kurtarma, Acil Yardım, İtfaiyecilik ve Afet Yönetimi konularını içeren yoğun ve pratik uygulamalı bir eğitim programını kapsamaktadır.

       Bölümün amacı; hasta ve yaralılara hastane öncesi dönemde acil yardım tekniklerini uygulayabilen, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahaleyi yapabilen ve her hangi bir afet durumunda koordinasyonu sağlayarak kayıpları en aza indirebilen, görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme becerisine sahip, acil yardım ve afet öncesinde eğitim verebilecek, yöneticilik yapabilecek kapasite, bilgi, beceri ve donanıma sahip uzman kişiler yetiştirmektir.

       Bölümden mezun olan öğrencilere Acil Yardım ve Afet Yöneticisi unvanı verilir.

       Eğitimin Programı ve Stajlar

       Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nün 4 yıllık müfredatı içinde Temel Afet Bilgisi, Anatomi, Histoloji, Psikoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Acil Hasta Bakımı, Fizyoloji gibi öğrencilere bilimsel temelleri kazandıracak dersler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak özellikle 3. ve 4. sınıflarda mesleğe yönelik dersler ağırlık kazanmaktadır. Afet ve acil durum yönetimi, kurtarma araçları eğitimi, yönetim-organizasyon, acil servis araçları eğitimi, acil hasta bakımı gibi dersler bunlara örnek gösterilebilir. Dördüncü sınıf ağırlıklı olarak uygulama derslerine ayrılmıştır.

       İş ve Kariyer Olanakları

       Ülkemizde değişik yerleşim bölgelerindeki itfaiye teşkilatlarına yaklaşık 10000, hastanelere 5000 ve diğer afet yönetim merkezlerine 5000 olmak üzere 20000 acil yardım ve afet yöneticisine ihtiyaç bulunmaktadır. Mezun olanların istihdam alanları geniştir. Başlıca istihdam alanları şu şekilde sıralanabilir:

o Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bünyesinde Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığına Bağlı Şubeler

o Sağlıkta Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM)

o Ulusak Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE)

o Yurtiçi ve Yurtdışı Operasyonlar

o Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer, Patlamalar KBRN-E

o Sağlık Afet Planlaması

o Psiko-Sosyal Destek

o Çevre Sağlığı ve Risk Grupları Yönetimi

o Kara Ambulans Hizmetleri ve İl Ambulans Hizmetleri

o Hava Ambulans Hizmetleri

o Deniz Ambulans Hizmetleri

o Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyonu (ASKOM)

o Afet Lojistiği, Depo Yönetimi ve Yardımlar

o Acil Sağlık Eğitimleri

o UMKE ve Afet Eğitimleri

o İlk Yardım Eğitimleri

o İstatistik ve Epidemiyoloji

o Koordinasyon ve Değerlendirme

o 112 Komuta Kontrol Merkezi

o Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü

o Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)

       Ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çatısı altında kurulmuş acil yardım ve afet yönetimi ekiplerinde ve Belediyelerin çatısında ilgili birimler için bu bölüm mezunları tercih edilmektedir. Bu bölümün mezunları acil yardım ve afet yöneticisi olarak görev yapmak yanında, bu alanda kurulacak yeni üniversitelerde akademik personel olarak çalışabilirler. Ayrıca bakanlıklarda ve belediyelerde üst düzey yöneticiliğe kadar yükselme imkanları bulunmaktadır.

       

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN   TIKLAYINIZ








       

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc