İmalat Mühendisliği

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


İMALAT MÜHENDİSLİĞİ

SAY


       Bölüm Tanımı 

       İmalat kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde “ham maddeyi işleyip mal üretme” olarak tanımlanmaktadır. İmalat sözcüğü altında çoğu kez döküm, talaşlı işleme, plastik şekillendirme ve kaynak gibi klasik işlemler anlaşılır. Ancak gerçekte imalatın oldukça geniş bir tanımı vardır. Günümüzün modern yaklaşımı ile imalat, ürün geliştirme, imalat sürecinin seçilmesi, süreçlerin yönetilmesi, taşıma ve dağıtım, sistem entegrasyonu ve müşteri desteği gibi bir çok halkadan oluşan uzun bir zincirdir. İmalat gerçekleştirilmesi sırasında, malzeme, para, zaman, mekan, işgücü gereksinimi ve çevre kirliliğini dikkate alınarak oluşturulan katma değerin en uygun şekilde gerçekleştirilmesi beklenir.

         İmalat Mühendisi ve Çalışma Alanları
       İmalat dünyasında son 20-30 yılda önemli değişimler yaşanmaktadır. Ürün çeşitleri artmakta, imalatta kullanılan malzemeler çeşitlenmekte, tüketicilerin kalite ve güvenilirlik beklentileri yükselmektedir. Ayrıca aynı mamul için tüketicilere farklı alternatifler sunulduğundan tıpa tıp benzer ürünlerin imal sayısı azalmaktadır. Bu gelişmeler imalat yöntemlerini ve sistemlerini etkilemekte, seçilen malzemeyi, beklenilen kalitede, kabul edilebilir fiyat ve gerekli zaman içinde işlemden geçirebilen uygun imalat işlem, sistem ve süreçlerinin ortaya konulmasını gerektirmektedir.

          İmalat hedeflerine ulaşmanın ancak iyi tasarlanmış imalat işlem ve süreçleri ile mümkündür ve imalat mühendisleri genelde işlem ve süreç tasarımı ile uğraşırlar. Bu amaçla  takımlar, imalat süreçleri, makine ve ekipman, kontrol stratejileri geliştirerek bu imkan ve sistemleri entegre ederek rekabet edebilir maliyette ve belirli bir kaliteye sahip ürünler elde etmeye çalışırlar. Verimliliği artırmak, kaliteyi geliştirmek ve maliyetleri düşürmek için yapılan modern uygulamalara örnek olarak bilgisayar destekli tasarım, robotik, sayısal süreç kontrol ve bilgisayarla tümleşik imalat sistemleri gibi yeni teknolojiler gösterilebilir.         

          İmalat mühendisi bir ürünün tasarımından başlayarak ürün ortaya çıkana kadar geçirdiği evrelerin tümünde görev alabilir. İmalat mühendisi imalatı kolaylaştırmalı, günün teknolojisinin önüne geçerek kaliteyi arttırmalıdır. İmalat mühendisinden tasarım olarak önüne gelen parçanın imalatını gerçekleştirirken elindeki imkanlara göre imalatını şekillendirebilmesi ve imalata uygunluk bakımından tasarımcı ile diyalog kurabilmesi beklenir. 

  

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN          TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc