Tarımsal Biyoteknoloji

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ

SAY



       

       Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü tarımı ve onun biyolojik girdilerini çok iyi tanıyan, Biyoteknoloji yaklaşımlarını teorik olarak en üst düzeyde bilen ve bunları en iyi şekilde uygulamaya aktaracak laboratuvar tecrübesi olan ve bu şekilde ülkemiz ve dünya tarımına yeni yaklaşımlar ve sorunlara çözümler üretebilecek lisans mezunları yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Hızla gelişen ve birçok alana uygulanan Biyoteknoloji genetik, moleküler biyoloji ve hücre biyolojisi ve diğer birçok bilimdalının displinlerarası bir çalışmasının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bitkisel ve hayvansal üretime konu olan canlılar olarak kısaca özetlenebilecek olan Tarımda biyolojik girdilerin en iyi şekilde yetiştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla eğitim ve araştıma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi Ziraat Fakültelerinin temel görevlerinden ve hedeflerindendir. Özelllikle bitki ve hayvanların geliştirilmesinde kullanılan klasik ıslah yöntemleri bu güne kadar tarıma ve insanlığa önemli hizmetler vermiş olmasına karşın Biyoteknolojik yöntemler bu geliştirmede zaman ve fonların daha etkin ve verimli harcanmasına imkan vermektedir. Bunun yanında Biyoteknoloji klasik yöntemlerle düşünülmesi dahi mümkün olmayan birçok geliştirme çalışmasına imkan verebilecektir. Ancak hızla gelişen ve özelleşen Biyoteknoloji temel konularında Ziraat Fakülteleri bünyesinde lisans döneminde özelleşmiş bilgiyle donatılan dolayısıyla daha erken dönemde kapsamlı bilgi verilen bir lisans alanının ortaya çıkmasını gerekli kılmış ve bölümümüz bu ihtiyacı karşılamak üzere oluşturulmuştur.

        Ziraat Fakültelerimizde kültür bitki ve hayvanlarını çok iyi tanıyan bunların geliştirilmesini klasik yöntemlerle ve bir kısım biyoteknolojik yöntemlerle en iyi şekilde gerçekleştirebilecek olan bilim insanlarımız bulunmaktadır. Tespit edilen bir gerçek olarak kültür bitki ve hayvanlarının Biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilmesinin Biyoteknolojinin temellerini oluşturan moleküler biyoloji ve genetik alanlarında lisans döneminde uzmanlaşmaya başlayan çeşitli fakültelerin bazı bölümlerince gerçekleştirilmeye başlanmış olması dikkat çekmektedir. Ancak bu bölümler Biyoteknoloji çalışma alanlarında uzmanlaşırken kültür bitkilerini, hayvanlarını ve tarımı yeteri kadar tanımadan çalışmalarını sürdürebilmektedir. Bu bölümlerden olan bazı araştırmacıların bu eksikliklerini karşılamak üzere doğru bir yaklaşım sergileyerek Ziraat Fakülteleriyle ve tarımcılarla işbirliği içinde çalıştıgı da bir gercektir. Bu bağlamda kültür bitkileri ve hayvanlarının geliştirilmesi ve ıslahı asli uzmanlık alanı ve bu alanda öğrenci yetiştirmek ve araştırmalar yapmak asli görevi olan Ziraat Fakültelerinin sadece şu anın değil geleceğin cok önemli bir çalışma alanı olacak ve aslında ıslahın yaklasimlarinin en ileri düzeyi sayılabilecek olan Biyoteknolojiyi çok iyi bilmesi ve klasik yöntemlerin yanısıra modern bir araç olarak artık Biyoteknolojiyi de Ziraat Fakültelerinde en üst düzeyde uygulaması gerekmektedir. Aslında Ziraat Fakülteleri bölümlerinin içerisinde Biyoteknolojinin bazı alanlarında çalışmaların başarıyla yürütüldüğü bir gerçektir. Ancak, kapsamlı miktarda özelleşmiş bilgiyi ve araştırma laboratuvarlarını gerektiren Biyoteknoloji çalışma alanının imkanları olan Üniversitelerde bizim örneğimizde olduğu gibi ayrı bir bölüm olarak oluşturulması artık bir gerekliliktir. Bu şekilde fiziksel imkanlar, bilgi ve uzmanların varlığı en etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilecektir.

       En önemli ihtiyacın fizyolojik ihtiyaçlardan gıda olduğu dikkate alındığında biyoteknolojiyi değişen çevre şartlarına uyum sağlayabilecek, değişik tercih ve ihtiyaçlara cevap verebilecek ve bunu gerek geleneksel ıslah yöntemlerine yardımcı bir araç olarak ve gerekse genotiplerin geliştirilmesinde tek başına bir araç olarak kullanabilecek olan mezunlar ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlarda görev alabilecek bir donanımda olacaklarıdır.

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN         TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc