Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (YÜKSEKOKUL) 

SÖZ


           Programın somut amaçları ve avantajları nelerdir?
       Turizm sektörünün her geçen gün önem kazanması ve turizm sektöründe yiyecek içecek üretimi ile servisi alanlarının sektörün önemli gelir kaynağını oluşturması nedeniyle bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne sahip kişilere olan ihtiyaç gittikçe artırmaktadır. Bu noktadan hareketle nitelikli eleman ihtiyacı da ancak eğitimle, bu alana yönelik hazırlanan yeni uygulanacak programlarla karşılanacaktır. Ayrıca bağımsız yiyecek ve içecek işletmelerinin, catering işletmelerinin ihtiyaç duyduğu işgücü ihtiyacının karşılanmasında da önemli kaynak olacaktır. Bunlara ilaveten gerek meslek yüksek okullarına gerekse pedagojik formasyonun tamamlanmasıyla orta öğretime yiyecek içecek alanında öğretim elemanı ve öğretmen yetiştirilmesi sağlanacaktır. Bu anlamda yeni açılacak olan programla bu ihtiyaçların giderilmesi amaçlanmaktadır.

       Programın akademik ve teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri nedir?
       Turizm sektöründeki gelişmelere paralel olarak yiyecek içecek sektörünün içinde bulunduğu ilerlemeler insanların bu yöndeki beklentileri gastronomi ve mutfak sanatlarının önemi ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu noktada yiyecek ve içecek sanatına sahip olduğu önemi yükleyen nitelikli personelin daha özellikli bilgiler ile donatılması noktasında program hem akademik hem de teknolojik gelişme ve ilerlemeler açısından büyük önem taşımaktadır.

       Programdan mezun olacaklar nerelerde istihdam edilebileceklerdir ve piyasanın bu mezunlara olan talebi nedir?

*Programdan mezun olacak öğrenciler öncelikle almış oldukları eğitimi ile yiyecek içecek işletmeleri başta olmak üzere, turizm işletmelerinin herhangi birinde orta ve üst düzey yönetici pozisyonunda istihdam olanaklarına sahiptirler.

*Ayrıca bölüm mezunlarından, Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yeterli puanı alanlar, diğer kamu kurumlarında da memur olarak istihdam edilebileceklerdir.

*Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar gerekli koşulları sağlamaları halinde (ALES, ÜDS, KPDS gibi merkezi sınavlardan gerekli puanları almaları ve istenmesi durumunda sektör deneyimine sahip olmaları) herhangi bir üniversitenin alanlarıyla ilgili bir programında öğretim elemanı olarak çalışabileceklerdir.

*Pedagojik formasyonun tamamlanması koşulu ile mezun öğrencilerin öğretmenlik yapma fırsatı da bulunmaktadır.

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc