Ulaştırma Mühendisliği

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ

SAY


       Dünya genelinde artık Ulaştırmanın bir mühendislik endüstrisi haline geldiği kabul edilmektedir. Ulaştırma Mühendisliği, farklı disiplinleri bir araya getiren, dünya çapında geniş kabul gören, ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ile orantılı, teknolojik gelişmelerle iç içe, toplum yararını gözeten bir bölümdür. Ulaştırma Mühendisliği Bölümünün temel amacı, ulaştırma problemlerini tanıyan, formüle edebilen ve çözebilmek için temel bilimler ve temel mühendislik bilgilerini kurabilme becerisine sahip, ekonomik kalkınmanın küresel ve toplumsal etkilerini öngörebilen, bu uygulamalarla ilgili güncel konuları anlama ve değerlendirme becerisine sahip; yeniliklerin ve kendini yenilemenin önemini kavramış; mesleki etik değerlerin farkında olup bunlara saygılı mühendisler yetiştirmektir.


       Çok hızlı gelişim gösteren ulaştırma teknolojileri, yolcu ve yük taşımacılığını her geçen gün daha düşük maliyetli, daha güvenli ve hızlı hale getirmiş, ulaştırma altyapılarının önemini daha da arttırmıştır. Buna ek olarak, üç kıtanın buluştuğu noktada yer alan ülkemiz, dünyanın önde gelen lojistik merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ülke ekonomisinin kalbini oluşturan ulaştırma altyapılarının etkili ve verimli bir şekilde planlanması, uygulanması ve işletimi ülke gelişimi için vazgeçilmez bir gereksinimdir.


        Ulaştırma Mühendisliği programı teorik ve pratik olarak altyapısı sağlam, ülke kaynaklarını en verimli şekilde kullanabilen, çevreye duyarlı mühendisler yetiştirerek Türkiye’nin, dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olma idealine destek olmayı hedeflemektedir


       Ülkemizde, gerek merkezi ve yerel idarelerin, gerekse de özel sektörün  faaliyetleri arasında önemli yer tutan ulaştırma ve trafik projelerine büyük kaynak ayrılmaktadır. Yine aynı şekilde, Büyükşehir, il ve ilçe Belediyelerinin vizyon projeleri arasında, ulaştırma projeleri ağırlıklı olarak yer almaktadır. Ayrıca bunlar gelişmekte olan ülkeler için de geçerli olup güncelliğini  hiç bir zaman kaybetmeyecektir. Her gecen gün bu konunun önemi dünyada ve ülkemizde  artarak devam edecektir. Milyarlarca liralık kaynağın doğru kullanılması ve ülke ekonomisine katkıda bulunması için ulaştırma alanında  yetişmiş insan kaynağına büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye'de bir ilk ve tek, dünyada ise çok az sayıda üniversitede bulunan ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Bölümü bu alanda oluşan büyük boşluğu doldurmak amacıyla eğitim verecektir. Eğitim programı, ulaştırma konusunda ülkemizin önde gelen kişilerince hazırlanmış olup, dersler ulusal ve uluslararası düzeyde uzman öğretim üyelerince yürütülecektir. Bu sayede sunulacak mükemmel eğitim imkanlarıyla, mezun olan öğrencilerimiz istihdam konusunda büyük bir avantaj elde edecek, ulaştırma yatırımlarında karar verici konumunu alacak ve yurt dışında da çalışma şansı yakalayacaklardır.


        Ulaştırma Mühendisliği; güvenli, etkili, hızlı, rahat, ekonomik ve çevreye uyumlu ulaştırma imkanlarının planlanması, fonksiyonel tasarımı, kullanımı ve yönetimini teknolojiye ve bilimsel prensiplere bağlı olarak gerçekleştiren bilinçli mühendisler yetiştirmeyi amaçlayan bir programdır. Karayolu ulaşımından, demiryoluna, limanlardan, havayolu ulaşımına kadar, tüm ulaştırma sektörüne hizmet edecek kapsamda bir ders içeriği hazırlanmış olup, program sonucunda sadece teorik bilgili mühendisler olarak değil, uygulamalara hazır uzman mühendisler olarak mezun olacaklardır.


       Ülkemizin ilk Ulaştırma Mühendisi Lisans Diplomasına sahip olacak mezunlarımız, gerek yurt içi gerek yurt dışı kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda istekleri doğrultusunda ilerleyebileceklerdir. Özellikle T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıklar, ilgili bakanlıklara bağlı genel, bölge, il, ilçe müdürlükleri (Karayolları, TCDD gibi), büyükşehir belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri gibi kamusal alanda; ulaşım ana (master) planı, sinyalizasyon, yol projeleri gibi işleri yürüten bir çok özel kuruluşlarda; Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi  kamu iktisadi kuruluşlarda çalışma, staj yapma ve burs olanağı bulabileceklerdir. Akademik olarak ilerlemek isteyen ilk mezunlarımız ise üniversitelerin yeni açılan Ulaştırma Mühendisliği bölümlerinde araştırma görevlisi olarak çalışma şansına sahip olacaklardır. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak elemanların belirlendiği Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS)’nda, açılacak kadrolara Ulaştırma Mühendisi kadrosu eklenerek, Ulaştırma Mühendisliği Lisans Programı mezunu olma şartı aranacaktır. Böylece, mezunlarımız Türkiye’nin bu konularda uzman ilk mühendisleri olarak “çok sayıda açık kadro-az sayıda ulaştırma mühendisi” ayrıcalığına sahip olacak, kadrolara atanmak için uzun süre beklemek zorunda kalmayacaklardır.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN         TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2020>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc