Odyoloji(Yüksekokul)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ODYOLOJİ (YÜKSEKOKUL)

SAY


       Odyoloji işitme, konuşma, denge ve bozuklukları ile ilgili olarak çalışmalar yapan bilim dalıdır. Odyoloji biliminin meslek elemanlarına Odyolog denir.  “Odyolog” Odyoloji alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine odyoloji yüksek lisansı veya doktorası yapan, sağlıklı bireylerde işitme, konuşma ve denge kontrolleri ile işitme bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabibin teşhis veya tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak işitme, konuşma ve denge bozukluklarını tespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleyen sağlık meslek mensubudur. Aşağıda belirtilen nedenler ülkemizdeki odyolog ihtiyacını daha da belirgin hale getirmektedir.

       Yeni doğan işitme taraması sonuçları, her 1000 yeni doğan bebekten 2-3 tanesinin çok ileri derecede işitme kayıplı olduğunu göstermektedir. Ülkemizde, yıllık doğum sayısının 1 milyon’un üzerinde olduğu düşünülürse, her yıl ciddi sayıda işitme kayıplının aramıza katıldığını görmekteyiz.

       Yapılan çeşitli çalışmalar, okul öncesi dönemde geçirilen çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan işitme kaybı oranının, % 1-1,5 olduğunu göstermektedir

       Genç çalışanlarda akustik travma riskinin artması,

       Gürültülü işyerlerinde çalışan işçilerde, Silahlı Kuvvetlerde ve Emniyet mensuplarında, akustik travmaya bağlı olarak görülen tinnitus ve işitme kaybı sıklıkla görülmektedir. Gürültü kontrolü ve bireysel koruyucular, doğru ve etkili bir şekilde kullanılmadığı için kalifiye elemanların yetiştirilmesi için harcanan çaba ve masraflar boşa gitmektedir.

       Yaşın ilerlemesi ile işitme kaybı oranında dramatik bir artış görülmektedir. 50-65 yaşları arasında işitme kaybı oranı %15-20 arasında iken,  65 yaşın üzerinde % 30-40’a kadar çıkmaktadır. Her geçen yıl yükselen yaş ortalaması, bu grupta işitme kaybının en önemli sorunlar arasında olmasına neden olmaktadır.

       İşitme kaybının  ve derecesinin saptanması sonrasında uygulanacak tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımının belirlenmesi gerekmektedir. Rehabilitasyon amacı ile kullanılan işitme cihazı, koklear implant, beyinsapı implantı, orta kulak implantı, vibrotaktil cihaz, FM cihazı ve yardımcı cihazlarının doğru olarak seçilmesi, hem hastanın elde edeceği verimi artıracak, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır.

       Erken tanı ve rehabilitasyon, aile ve ülke ekonomisi için tüketici konumunda olan işitme kayıplıların, üreten, ekonomiye katkıda bulunan bireyler haline gelmesini sağlayacaktır.

       Baş dönmesi şikayeti, KBB kliniklerine başvuran hastaların öncelikli şikayetleri arasında yer almaktadır. Bu hastaların erken dönemde gündelik yaşamlarına dönmeleri, doğru tanı ve medikal tedaviyi destekleyen rehabilitasyon çalışmaları ile mümkün olmaktadır.

       Ayrıca ileri yaşlarda yüksek bir risk olarak ortaya çıkan düşme şikayetinin altında vestibüler sistemin zayıflaması yatmaktadır. Risk grubunda bulunan yaşlı hastaların vestibuler rehabilitasyon programlarından çok yararlandıkları ve düşme riskinin ciddi olarak azaldığı bir çok çalışma ile tespit edilmiştir.

       Odyoloji yüksek lisans ve doktora programı ile:

       Alanda temel bilgilere sahip;

       Yöntem ve teknikleri uygulayabilen, verileri analiz edip değerlendirebilen;

       Ulusal ve uluslararası düzeyde alanla ilgili literatürü takip edebilen ve bu bilgileri kendi çalışmasına aktarabilme becerisine sahip olan;

       Özgün çalışma yapabilen;

       Alanındaki eksiklikleri belirleyerek belli konularda uzmanlaşma ile bu eksikliklere yönelik çözüm üretibilen;

       Eleştiri ve özeleştiri becerisine sahip, etik ilkeleri uygulayabilen

       Odyoloji bilim uzmanlarının ve doktorlarının yetiştirilmesini amaçlamaktayız.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN         TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc