Basım Teknolojileri(Yüksekokul)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


BASIM  TEKNOLOJİLERİ

SAY


       

       Basım Teknolojileri Bölümü’nün akademik ve fiziki altyapısını 36 yıllık köklü geçmişi olan Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü oluşturmaktadır. Bu bölüm YÖK kararı ile 2009 yılından beri öğrenci almamaktadır ve 2016 yılında ise kapanacaktır. Bu bölümün tüm öğretim üyeleri, laboratuvar imkanları, mezunlar ile ilişkileri ve sektör tecrübesi yeni kurulmuş olan Basım Teknolojileri Bölümü’ne aktarılmıştır.

       Basım Teknolojileri Bölümü’nün sanayi ile ilişkileri oldukça iyidir. Sektörel siviltoplum kuruluşları birleşerek kapatılmış olan Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü’nün yerine Basım Teknolojileri Bölümü’nün kurulması için üniversite ve YÖK nezdinde çok büyük çaba sarfetmişlerdir.  Basım Teknolojileri Bölümü bu çabaların sonucunda kurulmuştur.

       Bölüm web sitesinin Laboratuvarlar kısmı incelendiğinde bir çok modern laboratuvarın sektör firmaları tarafından kurulduğu görülmektedir. Bu da sektörün bölümümüze verdiği desteğin açık bir göstergesidir.


       Bölümün kuruluşu sırasında hazırlanan müfredat ve ders içerikleri sektörel sivil toplum kuruluşlarından ve mezunlarımızdan alınan öneriler doğrultusunda aynı zamanda yurt dışında bulunan muadil bölümlerin müfredatları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu müfredat ile eğitim alacak öğrenciler sektörün ihtiyaç duyduğu bütün bilgi ve becerilerle donanmış şekilde mezun olacaklardır.

       Sektörün isteği üzerine müfredata eklenen “İş Yeri Eğitimi” altıncı yarıyılda uygulanmaktadır ve programın en güçlü yönlerinden birisidir. İş Yeri Eğitimi uygulaması sayesinde öğrencilerimiz iş hayatına atılmadan önce mesleklerinde oldukça uzun bir süre iş ve uygulama deneyimi kazanacaklar, sektörü çok iyi tanıyacaklardır. Böylece mezuniyetleri sonrasında iş bulma imkanları oldukça artacaktır.


       Sektör ve İş İmkanları

       Basım Teknolojileri; başta Basım Sektörü olmak üzere, yayıncılık ve ambalaj gibi sektörlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş imkanları oldukça geniştir.

       Sanayi çeşitli sektörel sivil toplum kuruluşları etrafında örgütlenmiştir. Bunlardan bazıları; Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Etiket Sanayicileri Derneği (ESD), Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV), Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK), Basım Mensupları derneği (BASMEN), İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Basım Yayın Meslek Komitesi, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Basım Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayi Meslek Komitesi’dir.

       Firmaların eğitimli insan kaynağı ihtiyacı oldukça fazladır. Öğretim üyelerinin basım Sektörü ve sektörel sivil toplum kurulşları ile kurdukları güçlü ilişkiler sonucu firmalar insan kaynakları ihtiyaçlarını bölüme iletmektedirler ve bölüm iş bulma konusunda mezunlarına yardımcı olmaktadır.

       Mezunlar Hangi İşlerde Çalışırlar?

       Basım işletmelerine gelen işlerin neredeyse tamamı acil olarak yapılması istenir, bu nedenle standart mesai saatlerinin biraz dışında çalışma gerektirir. Mesleğinde iyi olmak isteyen herkesin öncelikle işe üretimden başlaması gerekir. Üretimi iyi bilmeyen kimse daha yüksek kademelerde başarılı olamaz. Basım işletmelerinin büyük bir kısmı Istanbul’un Avrupa yakasında Levent, Topkapı, İkitelli civarında bulunmaktadır. Nispeten daha az sayıda firma Istanbul’un Anadolu yakasında bulunmaktadır. Türkiye genelinde Istanbul’dan sonra Ankara  İzmir ve Gaziantep en çok basım ve ambalaj işletmesinin bulunduğu illerimizdir.

       Mezunlarımız üretimde baskı hazırlık, baskı ve baskı sonrası bölümlerde, üretim birimlerinde orta kademe yönetici veya vardiya amiri olarak çalışabilmektedirler. Basım işletmelerinde üretimi destekleyen üretim planlama, kalite kontrol, satış – pazarlama gibi bölümlerde çalışacakların genelde kısa bir süre de olsa üretim tecrübesinin olması faydalı olmaktadır. Basım işletmelerinde açılmış olan bu yeni bölümler üniversitelerin Basım Teknolojileri eğitimi veren bölüm mezunları için üretimde çalışma imkanlarının yanında yeni bir iş sahası olmuştur. Mezunlarımız Basım Sektörü’ne hammadde ve makine tedarik eden yerli ve yabancı firmalarda da satış bölümünde çalışmaktadırlar. Büyük firmaların satınalma bölümlerinde Basılı Ürün Satın Alma Uzmanı olarak da çalışmak mümkündür. Meslekte orta ve üst düzey yönetici olmanın en önemli şartı yönetici özelliklerinin yanında üretim tecrübesinin olmasıdır.

       Basım işletmelerinde kullanılan makine, malzeme ve teknolojinin büyük bölümü yurt dışından ithal edilmektedir. Bu nedenle mesleğinde iyi olmak, gelişen son teknolojiyi yakından takip ederek aranan eleman olabilmek için bu mesleği seçecek kişilerin yabancı dil bilmeleri çok önemlidir, sektörün yabancı dil bilen eğitimli insan gücüne ihtiyacı çok fazladır.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc