Çocuk Gelişimi (Yüksekokul)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ÇOCUK GELİŞİMİ (YÜKSEKOKUL)

EA

          Çocuk Gelişimi Mesleği

       Toplumun temeli olan çocukların sağlıklı bir ortamda, uygun eğitim öğretim olanakları ile, bilinçli ve bilgilendirilmiş aileleriyle birlikte; sağlıklı, eğitimli ve ülke kalkınmasında etkin rol alabilen bireylerden oluşan toplum yaratmayı hedefleyen bir disiplindir.

       Uygulamalı Eğitim

       Öğrencilerimiz dört yıllık öğretim süreci içinde, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, özel okul öncesi eğitim kurumları, özel eğitim ve rehabilitasyon kurumları, basın ve yayın kuruluşlarında uygulamalı staj yapacaklardır.

       Hakkımızda

       Çocuk Gelişimi Bölümü, 0-18 yaşlar arasındaki tipik gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suçlu çocuklar) veya hastanede yatarak ve ayaktan tedavi gören çocukların zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal alanlarda gelişimlerini değerlendirerek teorik ve uygulamalı olarak uygun gelişimsel destek programları ile, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan yaşam boyu eğitim-öğretim ve kendini yetiştirme becerisine sahip, insan haklarına saygılı, çağdaş, mesleki ve bilimsel alanda yetkin “Çocuk Gelişimci yetiştirmektedir.

       Çocuk gelişimi disiplini, farklı yaş gruplarındaki çocuklara bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırılması ile ilgilenir. Çocukların fiziksel, psikolojik, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini desteklemeyi amaçlar. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi gerektiren bu alanda özel gereksinimi olan çocukların gelişimleriyle ilgili çalışmalar da yapılır. Çocuk gelişimi ve eğitimi; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik ve sanat etkinlikleri gibi çeşitli faaliyetlerin uygulanmasını içeren bir disiplindir.

       Öğrenciler, 0-18 yaş grubunda; bebeklik döneminden başlamak üzere sırasıyla okulöncesi, okul ve gençlik çağlarındaki çocukların tüm gelişim alanlarında gelişim düzeylerini belirleme ve izleme; gelişim düzeylerine uygun destekleyici eğitim programları hazırlama, eğitimsel çevre düzenlemesi yapma, program uygulama ve denetleme; programın çocuğa, ailelere ve diğer ilgililere katkı sağlayıp sağlamadığını izleme ve yeni düzenlemeler yapma; ailelere, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlara alanla ilgili danışmanlık verme ve işbirliği yapma; toplumu bu konularda bilinçlendirme ve çocuk-aile ile ilgili disiplinlerle koordinasyon kurabilme becerileri ile donatılmış olarak mezun olmaktadırlar.

       Bölümden mezun olanlara 'Çocuk Gelişimci' unvanı verilmektedir.

       Mezunların İş İmkânları

       Mezun olan öğrenciler; erken çocukluk eğitim kurumları, okul öncesi eğitim kurumları , özel gereksinimli olan bireylere yönelik hizmet veren eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, çeşitli bakanlıklar, hastaneler ve sağlık kuruluşları, basın yayın kurumları, çocuklara yönelik sanat eğitimi veren kurumlar, çocuklara yönelik oyun materyalleri araştırma, geliştirme, planlama ve üretimi yapan kuruluşlar, spor faaliyetleri yapan kuruluşlar, uluslar arası kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütlerinde; farklı pozisyonlarda (Çocuk Gelişimci, uzman yardımcısı, uzman, yönetici, araştırmacı, planlamacı, uygulayıcı, danışman, denetleyici, kurucu, idareci, eğitmen vb) görev alırlar. Ayrıca, Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları dört yıllık lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra, yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak, yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, uzman, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak alana yeni meslektaşlarını yetiştirirler.

       Çocuk Gelişimi Mezunlarının Görev Yaptıkları Kurum ve Kuruluşlar

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN       TIKLAYINIZ


Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc