Astronomi ve Uzay Bilimleri

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

SAY


       Lisans Öğrenimi

Bölümde 4 yıllık lisans öğrenimi boyunca üzerinde yaşadığımız gezegenden, galaksi dışı uzayın en uzak noktalarına kadar gözlenebilen tüm evrenle ilgili verilerin toplandığı, aralarında ilişkiler kurulduğu ve yorumlandığı bilimsel disiplinlerle, bu disiplinleri kavrayabilmek için gereken temel bilgiler verilmektedir. Pozitif bir bilim dalı olan astronominin astroloji ile hiç bir ilişkisi yoktur.

Yukarıda bahsedildiği biçimde evreni kavrayabilmek için gereken temel bilgiler, doğal olarak fizik ve matematik ağırlıklıdır.

Bu lisans öğrenimi sonunda pozitif bilimlerin metotlarıyla tanışılır; evren hakkında temel tanecikler düzeyinden, galaksi kümeleri düzeyine kadar genel bir görüş edinilir.

Lisans ders programı zorunlu ve seçimlik derslerden oluşmaktadır. Öğrenciler ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda ilgili dersleri seçerek, astronomi öğrenimlerini fizik veya matematik ağırlıklı olarak tamamlayabilme imkanına sahiptirler.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü lisans öğrenimini başarılı bir biçimde tamamlayabilmek için konuya ilgi duyulmalı ve gerekli alt yapıyı edinebilme becerisi geliştirilmelidir.

Edinilen Ünvan ve Diploma

Astronomi ve Uzay Bilimlerince yörütülen lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciye Astronom ünvanı ve bu ünvanı belirten lisans diploması verilir.

Lisans Üstü Öğrenimi


Lisans öğrenimi esnasında tanışılan astronomi çalışma konularından bir veya bir kaçına özel ilgi duyup, bu konu/konularda kendilerini geliştirmek veya uzmanlaşmak isteyen öğrenciler gerekli koşulları sağladıkları takdirde yüksek lisans ve ardından da doktora öğrenimine devam edebilirler.

Mezuniyet Sonrası

Doğal olarak bir üniversite öğrencisinin en çok merak ettiği konu, mezuniyet sonrasında aldığı lisans eğitimiyle ilgili hangi iş alanlarında çalışabileceği ya da fizik, astronomi, biyoloji, matematik gibi temel bilimler için çok yanlış bir yaklaşımla, lisans eğitiminin kendisini hangi mesleğe hazırladığıdır.

Üniversite eğitiminin asıl amacı; mesleki eğitim vermekten ziyade, bir konuda uzmanlaşmak için gerekli temel eğitimi vermektir. Bununla birlikte kimi disiplinlerin günlük hayatta daha çok uygulanabilir olması sebebiyle bu disiplinlerde alınan lisans eğitimi ile ilgili iş bulma imkanı daha geniştir.

Temel bilim öğreniminin amacı bir meslek edindirmek değil, bilimsel çalışma yapabilecek donanıma sahip bireyler yetiştirmektir.

Bölüm mezunlarının çok küçük bir kısmı lisans üstü eğitime devam edebilmektedir. Lisans üstü eğitime devam edenlerden akademik kariyer yapabilme imkanı bulabilenler ise çok sınırlı sayıdadır.

Öğrenciler lisans öğrenimleri boyunca olaylara geniş bir perspektifle bakabilme, karşılaştırmalı düşünebilme ve yerinde karar verebilme becerisi kazanmaktadırlar. Bu becerilerinden dolayı, bölümümüz mezunlarının büyük çoğunluğu bankacılık, telekomünikasyon, bilişim gibi alanlarda tercih edilmektedirler. Lisans öğrenimleri boyunca aldıkları bilgisayar dersleri ile edindikleri donanım da bu konuda kendilerine yardımcı olmaktadır. Halihazırda çeşitli kurum ve kuruluşlarda matematik, fizik ve astronomi öğretmenliği yapmakta olan mezunlar olmakla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan bir karar uyarınca, öğretmen yetiştiren kurumlar Eğitim Fakülteleri ile sınırlandırılmıştır. Ancak, gereken şartları sağlayan mezunlarımız, yine sınırlı sayıda olmak kaydıyla, Eğitim Fakültelerinde lisans üstü eğitim alarak öğretmen olabilmektedirler.

Hangi meslekte çalışıyor olursa olsun, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mezunları edindikleri bilgileri çevrelerindeki kimselere aktararak, günlük yaşantının dışında hassas dengelerle dolu koskoca bir evrenin varlığından onları da haberdar etmek suretiyle kültürel gelişime katkıda bulunma misyonunu sürdürmektedirler.

       

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ


 


Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc