Karşılaştırmalı Edebiyat  (Batı Dilleri)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT (BATI DİLLERİ)

DİL



       Bölümümüzün temel işlevi, ülkemiz edebiyat dünyasında eksiği her zaman hissedilen edebiyat eleştirmenleri yetiştirmektir. Diğer bir önemli işlevi ise, birden çok dil bilen kişiler olarak Türk kültür ve edebiyatını, bilimsel çalışma ve etkinliklerle dış dünyaya tanıtmak, diğer taraftan dış dünyada bu alanda meydana gelen her türlü gelişme ve yansımaları  Türk kamuoyuna kazandırmaktır.


       Karşılaştırmalı Edebiyat Biliminin ulusal edebiyat bilimine rakip olarak görülmesi, yıllar yılı dünyanın çeşitli ülkelerinde sürekli bir sorun olmuştur. Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimini esas alıp, ulusal edebiyatları ona malzeme olarak görenler de yok değil. Bunun karşıtı da söz konusu, yani başka edebiyatları kendi edebiyatıyla karşılaştırması da, o ülke insanının kendi edebiyatına başka gözle bakmasına yardımcı olur. Dolayısıyla başka edebiyatları tanıyıp, onlardan kendi edebiyatına hizmet beklemesi de söz konusudur.


       Gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerde, başta A.B.D., İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere bir çok ülkede yıllar önce kurulmuş olan Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümlerinin görevi ve işlevi, farklı dillerde yazılmış iki eseri konu, düşünce ya da biçim bakımından incelemek, ortak, benzer ve farklı yanlarını tespit etmek, nedenleri üzerine yorumlar getirmektir. Bu da, hem birey olarak bizlerin hem de yeryüzündeki ulusların birbirlerini daha iyi anlamalarına, yıllar yılı oluşa gelmiş önyargıların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.


       Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünü ( 1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans ) bitiren bir öğrenci, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimcisi ( Komparatist ) olarak, okuduğu eserlerden, hem kendi kültürel değerlerini hem de değişik halk ve uluslara ait kültürel değerleri yakından tanıma olanağı elde eder. Böylece ileride kendisine basın, yayın, kitle iletişim araçları dünyasında eleştirmen, yorumcu ve edebiyat programları yapımcısı olarak iş bulma olanağı elde eder.



       Gelecekte mesleklerini büyük oranda medya dünyasında sürdürecek olan öğrencilerimizin, daha iyi yetişebilmeleri, bilgi ve görgülerini geliştirebilmeleri için 3. yıldan itibaren yaz aylarında ulusal  ve uluslar arası medya kuruluşlarında (en az 6 hafta süreyle 240 saat ya da 30 iş günü) staj yapmak zorundadırlar.

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2017>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc