Gemi ve Yat Tasarımı

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


GEMİ VE YAT TASARIMI 

SAY


       Gittikçe genişleyen yapısı ile dünyada yat inşaatı sektörü, büyük çapta araştırma-geliştirme ve yatırım faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu gelişmeler, denizci ülkelerin ekonomisine getirdiği yüksek katma değerler yanında, ülkeler için önemli prestij kazançları da sağlamaktadır. Bugünkü durumu ile çoklu ihtisas alanına sahip yat inşaatı sektöründe büyük eksikliğin yaşandığı Türkiyede, tasarım ve üretimde çalışacak uzman tasarımcılara olan gereksinim gittikçe artmaktadır.

       Yat tasarımı, disiplinler arası bir uzmanlık alanıdır. Mimarlık, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı ve gemi inşaatı ve makineleri mühendisliği disiplinlerinin arakesitinde oluşmuş yeni bir teknik disiplindir.

       Yat tasarımının öne çıkan özelliği ise, bir denizcilik programı olmasıdır. Böylelikle, ortak faaliyet alanları dikkate alındığında, sivil ve askeri, bütün denizcilik programlarıyla aynı ailenin doğal bir üyesidir.

       Geleneksel tekne yapımcılığının deneysel metotları, gemi inşaatı ve makineleri mühendisliği disiplininin birleştirilmiş verileriyle yüzleştiğinden beri; yat tasarımı, çok özel bir meslek haline gelmiştir. Yatlara ilişkin çeşitli disiplinlerden gelen bilgi birikiminin denizcilik sektöründe birbirleriyle karşılaşması sonucu ortaya çıkan etkileşim, üniversiter düzeyde bir bilgi alışverişini zorunlu kılmıştır.

       Yat tasarımı disiplininin çalışma ve etkinlik alanı, yatların yanında styling ve iç mekan tasarımının lider rollere soyunduğu deniz araçlarının tümünü kapsamaktadır. Elementer düzeyde mühendislik bilgisinin verildiği programdan denizcilik endüstrisinin beklentisi, mühendislik problemlerini çözmesi değildir. Yat tasarımı, bir tasarım programıdır ve çağın bugünkü gereksinimi, bu disiplinin özellikle mimarlık ve endüstri ürünü” kimliği belirgin olan deniz araçlarının tasarım sorunlarını çözmesidir.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN       TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc