Havacılık ve Uzay Mühendisliği

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSLİĞİ

SAY


       Havacılık ve Uzay Mühendisi kimdir?

       Türkiyede sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünden mezun olan kisilere “Havacılık ve Uzay Mühendisi” denir.

       Görev tanımları itibariyle hava (uçak, helikopter, roket, füze vb.) ile uzay tasıtlarına (roket, uydu vb.) yönelik tasarım, üretim, test, arastırma-gelistirme ve ayrıca akıskanlar ile ilgili diğer alanlarda da (beyaz esya, otomotiv, ..) çalısırlar.


       Bu mesleği yürütebilmek için sahip olunması gereken nitelikler nelerdir?

       · Temel Bilimler Bilgisi (Fizik, Matematik): İleri teknoloji gerektiren uygulamalarda basarı ancak sağlam bir temel üzerine kurulabilir. Havacılık ve Uzay Mühendisinin bu alanlarda temel eksikliği olmaması gerekmektedir. Lisans eğitimi boyunca alınan derslerdeki basarı temel bilgilerin yeterliliğine bağlıdır.

       · Merak ve Yaratıcılık: İyi bir mühendisin mesleğinin doğası gereği teknolojik ve bilimselgelismeleri yakından takip etmesi ve yeri geldikçe alısılmısın dısında fikirler üretmesi mesleğini basarıyla yürütebilmesinin baslıca gerekliliğidir. Havacılık ve Uzay Mühendisi için bu gereklilik, havacılık ve uzay teknolojisinin çok hızlı ilerleyisinden dolayı daha büyük önem kazanmaktadır.

       · Sistematik Çalısma: Üzerinde çalıstığı sistemlerin ya da ürünlerin pahalı ve yüksek kalitede olmasının, detayların yoğunluğu ve küçük hataların sistemin tümünü etkilemesi durumunun genel durum arz etmesi titiz, dikkatli, istekli ve sistematik çalısmayı zorunlu kılmaktadır.

       · Takım Çalısması ve Uyumluluk: Havacılık ve Uzay Sanayinin büyüklüğü ve detay yoğunluğu, is bölümünün üst kademelerden tabana kadar doğru tanımlanması ve uygulanması zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Bu yüzden Havacılık ve Uzay Mühendislerinin sektörün olmazsa-olmaz kosulu olan takım çalısması ve isbirliği esasına dayalı is yasamına uyum yetisine sahip olmaları hem kendilerinin hem de sektörün basarısının mutlak kosuludur. Havacılık ve Uzay Mühendisliği, teknolojik gündemi yakalamada uzmanlasmanın yanı sıra disiplinler arası etkilesimin de çok yoğun yasandığı bir meslek grubudur.


               Havacılık ve Uzay Mühendisliği anabilim dalları nelerdir?

       Havacılık ve Uzay Mühendisliği, “Havacılık Sistemleri” ve “Uzay Sistemleri” üzerinde 4 ana bilim dalında uzmanlasabilir:

· Aerodinamik: Sistemin akıskanlar ile (hava, su) ile olan etkilesimlerini inceleyen mühendislik dalıdır.

· Yapı: Sistemin üzerine etkiyen kuvvetlerin sistem üzerinde yarattığı etkileri inceleyenmühendislik dalıdır.

· İtki: Sistemin hareket edebilmesini sağlayacak itki gücünün verilmesi ve yöntemlerini inceleyen mühendislik dalıdır.

· Kontrol: Sistemin girdileri ile çıktıları arasındaki uyumu sağlayan kontrol mekanizmalarını ve çalısma sekillerini inceleyen mühendislik dalıdır.


       Bölüm mezunlarının Türkiyede istihdam alanları ve çalısma olanakları nelerdir?

       Uzun yıllardır olması gereken yere ve öneme ulasamayan Havacılık ve Uzay sektörü giderek artan bir ivmeyle  ünümüz Türkiyesinde haklı yerini almakta ve cazip is olanakları sunmaktadır. Artık, yüksek teknoloji üretim ihtiyacımızdan (insansız hava araçları, uydu teknolojileri, rüzgar türbinleri vb.) bahsedilmekte ve bahsi geçen teknolojiler için çalısmalar ve yatırımlar hayata geçirilmektedir.


       Havacılık ve uzay mühendisleri için çalısma alanlarını “sektör içi” ve “çevresel disiplinler” olmak üzere iki ana baslıkta toplayabiliriz.



Sektör içi kurumların ve mühendislerin amaçlarına göre sınıflandırması söyle özetlenebilir:

Tasarım - Üretim Mühendisi: Üniversiteler (ör: ODTÜ, iTÜ), TÜBiTAK, Enstitüler (ör:

izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, BiLTEN), ROKETSAN, TAI, TEI…


Bakım-Onarım Mühendisi: THY, Hava Kuvvetleri ikmal Bakım Merkezleri (Eskisehir,

Kayseri)


Hava Tasıt isletmeciliği: THY, yerli ve yabancı özel havayolu sirketleri.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği pek çok disiplinle kaynasmıs olmasının yanı sıra kapsamlı eğitiminin bir getirisi olarak pek çok alanda da yetkinlik sahibidir. Bu nedenle havacılık ve uzay mühendisleri baksa disiplinlerde de çalısabilmektedir.

Otomotiv

Beyaz Esya

Enerji


Halen devam eden ve geleceğe yönelik bilinen istihdam olanakları arasında ise:

Yakın gelecekte planlanan uçak tasarım ve üretim projeleri (insansız Hava Araçları, A400M, Atak Helikopter projesi)

Uydu ağırlıklı olmak üzere uzay çalısmaları bulunmaktadır.


       Yurtdısında eğitim ve çalısma olanakları nelerdir?

       Havacılık ve Uzay Mühendisliğinden mezun olan, özellikle yüksek öğrenimini tamamlayan pek çok mühendis gerek çesitli arastırma programları için gerekse doktora yapmak amacıyla yurtdısına dünyanın sayılı üniversitelerine gitmektedir. Bu kisiler TÜBiTAK, YÖK vb. burslardan faydalanabildikleri gibi gittikleri üniversitelerde asistanlık ya da arastırma görevlisi kadrolarına girmeye de hak kazanabilmektedirler.

Çalısma olanakları açısından bakıldığında, havacılık ve uzay sektörünün dünya üzerindeki önemi ve büyüklüğünden dolayı çok fazla isletme ve kurulus bulunmaktadır. Bu sayede akademik çalısma alanları dısında, ilgili ülkenin üretim, hava tasıt isletmeciliği vb. sektörlerinde de bölüm mezunları bulunmaktadır.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN          TIKLAYINIZ


Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc