Okula uyum

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 17-09-2012

Okul korkusu, anneden babadan ya da evden ayrılma kaygılarıyla genellikle ortaya çıkan okula gitmek istememe durumudur.

Nedenleri:*-Anne baba çocuğa okulda, yolda bir şey olacağından korkmaktadırlar.-*Çocuk kendi yokluğunda anne babasına bir şey olmasından korkmakta ya da kendisini terk edip gitmesinden endişelenmektedir.-*Çocuk anne babasının yokluğunda kendisine bir şey olmasından korkmaktadır.

Belirtileri:-*Okul saati geldiğine baş ağrısı, karın ağrısı, iştahsızlık, uyku düzeninde bozukluk, sorumlulukları yerine getirmeme.

Bu çocukları ortak özellikleri:* Anne baba tarafından aşırı korunmuşlardır, anneye bağımlıdırlar, her istedikleri yapılmıştır.

Ailelere Öneriler:

1-Çocuğunuzun güvenini kazanınız, onu terk etmeyeceğinize onu inandırın. Yapamayacağınız sözler vermeyin.

2-Kaygısını anlayın. Naz yapıyorsun, bir şeyin yok senin gibi sözler söylemeyin. Onunla alay etmeyin küçümsemeyin.

3-Çocuğunuzun cesaretini pekiştirin. Daha önce ayrı kaldığınızda nasıl cesurca davrandığını ona anlatın.

4-Çocuğunuzun kendi başına işler yaptığında, onu övün.

5-Okula giden çocukların hikayelerini anlatın. Okulu ona öğretmeninin gezdireceğini, tanıtacağını söyleyin.

6-Okulda arkadaş edinmesinin güzelliklerini belirtin.

7-Okul için alışveriş yapın bunu çocukla eğlenceli hale getirin.

8-Kendi okul hayatınızdan örnekler verin.

9-Sabah okula gitmek üzere yapılan hazırlıkları eğlenceli ve okula gitmeyi cazip hale getirin. Örneğin onu öperek uyandırın okul şarkısı söyleyin. Kahvaltının koşuşturma içinde geçmesine izin vermeyin. Gün içinde kendinizin yapacaklarınızdan bahsedin, sen okulda neler yapacaksın diye sorun.

10-Karalı olun. Evde kalıp oyunlar oynamasına izin vermeyin, okula gelmesini sağlayın. Vereceği aşırı tepkilerden korkmayıp, bu benim çocuğum için önemli deyip kendinizi telkin edin.

11-Çocuktan ayrılırken onu öpün ve hoşçakal deyip, gülümseyip oradan ayrılın.

12-Okulda iseniz, gidişiniz uzatmayın ve asla gidip gidip geri dönmeyin. Asla habersiz

gitmeyin, verdiğiniz sözleri tutun.

13-Çocuğun sınıftaki diğer çocuklarla tanışacağını belirtin, siz de diğer velilerle tanışın.

14-Okulda istenilen davranışı yerine getirdikten sonra onu ödüllendirin. Örneğin sevdiği arkadaşlarla sinemaya gitmek ya da sevdiği akrabaları ziyaret etmek gibi.

15-Çocuğunuzu ilk hafta yorgun  ve huzursuz olmasını normal kabul edin.

Minik öğrenciler için okul zili Pazartesi çalacak

0

Posted by admin | Posted in Genel | Posted on 07-09-2012

İlkokul birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile okul öncesi eğitime başlayacak öğrenciler, 10 Eylül Pazartesi günü okulla tanışacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) minik öğrencilerin okula alışmalarını kolaylaştırmak amacıyla daha önce uygulamaya koyduğu ”uyum programı”, 2012-2013 eğitim öğretim yılı başlamadan 10-14 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

İlköğretime bağlı ana sınıflara yeni başlayacak öğrenciler için hazırlanan uyum programı çerçevesinde ilk gün okullarda açılış törenleri düzenlenecek. Uyum programını Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Mamak Kazım Orbay İlkokulu’nda düzenlenecek törenle başlatacak.

Okul müdürleri, velilere bu uygulamanın amaçlarını, yararlarını anlatacak. Daha sonra okul, velilere ve çocuklara tanıtılacak. Velilere ve çocuklara sınıfta uyulacak basit kurallar anlatılacak.

Çocuklarla basit tanışma oyunlarının oynanacağı eğitim kapsamında çocuklar, sınıfta serbest oyun da oynayabilecek. Öğretmenlerin hikayeler anlatacağı okul öncesi öğrencileri resim çalışmaları yapacak.

 

-Uyum haftasında kart sistemi-

 

İlköğretime yeni başlayacak öğrencilere uygulanacak program ise okul öncesi öğrencilerinden farklı olacak.

Öğrencilerin keyif alacakları sınıf için oyunlar düzenlenecek, boyama ve çizme etkinlikleri ile kesme yapıştırma çalışmaları yapılacak. Müzikli oyunlar ve şarkılarla kitap okuma saatleri düzenlenecek.

Öğrenciler için bu programda okula, arkadaşlarına, öğretmenine, öğretim faaliyetlerine uyumunu kolaylaştıracak etkinlikler de yapılacak.

Okulun ilk günlerinde çocukların okulda geçirecekleri zaman dilimini onlar için somutlaştırmaya dönük çalışmalar düzenlenecek. Bunun için uyum haftası süresince her gün ”kart uygulama sistemi” tekrarlanacak. Pazartesi günü uygulanacak sanat, oyun ve müzik etkinliklerini temsil eden renkli kartlar hazırlanacak.

Öğrencilerin birbirlerini ve okulu tanımaları için de oyunlar oynanacak. Öğrenciler için ayrıca defter, sınıftaki tahtayı ve sınıf içi araç-gereçleri kullanma, kalem tutma gibi eğitimler düzenlenecek. Öğrencilere dağıtılacak çalışma kitaplarındaki faaliyetler uygulanacak.

MEB, mecburi ilköğretim çağına giren 66 aylık çocuklar ile 60-66 aylık arası çocuklardan toplam 2 milyon 313 bin 888 çocuğun ikametlerine en yakın ilkokula yerleştirildiğini duyurmuştu.

Geçen yıldan farklı olarak öğrenciler uyum eğitiminin ardından okulların 17 Eylül Pazartesi günü açılmasıyla hazırlık eğitimine de tabi tutulacaklar. İlkokul 1. sınıfta okutulacak Türkçe, Hayat Bilgisi, Matematik, Oyun ve Fiziki Etkinlikler, Görsel Sanatlar ve Müzik derslerine ilişkin çalışmalar yapılacak.

Oyun ve Fiziki Etkinlikler, Müzik ve Görsel Sanatlar derslerini kapsamında tasarlanan etkinliklerle küçük ve büyük kasların geliştirilmesi, eğlenme, olumlu iletişim becerilerinin geliştirilmesi, el göz koordinasyonu, dikkat becerilerinin geliştirilmesi, renklerin uyumu ve yaratıcılık, sesleri tanıma, ritmi tanıma ve ritim tutma gibi becerilerin tümünün oyun, fiziksel ve zihinsel etkinliklerle geliştirilmesi sağlanacak.